Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Nils Bildt ville bli SD-riksdagsman

Publicerad: 27 februari 2017, 11:30
Uppdaterad: 27 februari 2017, 14:12

Nils Bildt i Fox News. Bild: Skärmdump från Fox News

Okände Nils Bildt som uppgavs vara "säkerhetsexpert" i Fox News ville bli riksdagsman för Sverigedemokraterna, och Carl Bildt tar Sverige i försvar i The Washington Post. Här är de senaste vändorna efter Donald Trumps Sverigeutspel.


Ämnen i artikeln:

Donald TrumpSverigedemokraternaFox NewsCarl Bildt

Under helgen har den mystiske utlandssvensken Nils Bildt dominerat debatten kring Trumps utspel om Sverige och svensk migration för lite mer än en vecka sedan.

Nils Bildt medverkade under torsdagen i den konservativa amerikanska tv-kanalen Fox News, som sände det inslag som låg till grund för Trumps uttalande.

I programmet "The O'Reilly Factor" talade Nils Bildt om problemen med kriminalitet och invandring i Sverige, samtidigt som han presenterades som en "svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare".

Saken var bara den att titeln inte stämmer. Metro har varit i kontakt med den svenska ambassaden i Washington, som inte känner till Nils Bildt, och Dagens Nyheter har varit kontakt med UD och Försvarsmakten som inte heller känner till honom.

Igår söndag avslöjade Aftonbladet detaljer om Nils Bildts bakgrund, som bland annat visar att han ville engagera sig politiskt inom Sverigedemokraterna inför valet 2014.

En person som enligt Aftonbladet lobbade starkt för honom, är tidigare partiledaren Mikael Jansson som i dag är partiets försvarspolitiska talesperson.

– Jag har inte kollat upp honom själv. Men jag upplevde honom som en driven person, som var väldigt duktig på sitt område, säger Mikael Jansson till Aftonbladet.

Enligt Nils Bildt cv som Aftonbladet har tagit del av, har han grundat säkerhetsföretaget CTSS Japan, som uppges ha "verksamhet över hela världen", varit särskild rådgivare till en utrikespolitisk kommitté i Japan och dessutom lett ett forskningsinstitut.

Aftonbladet skriver att det dock inte finns några spår av detta på internet.

Huruvida Nils Bildt är släkt med tidigare statsministern Carl Bildt är oklart.

Carl Bildt tar Sverige i försvar

Trumps utspel om Sverige och invandring har skapat starka reaktioner upp till högsta politiska nivå. Bland de första att reagera var just Carl Bildt, som i en tweet frågade sig vad Trump "hade rökt".

I förra veckan reagerade den svenska regeringen på Jimmie Åkesson och Mattias Karlssons (SD) debattartikel i Wall Street Journal, där de ger Trump rätt om invandringens konsekvenser i Sverige.

– Vi har kommit till en punkt där Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media, sade justitieminister Morgan Johansson (S) till  TT genom Göteborgs-Posten vid tillfället.

För att bemöta de påståenden som cirkulerar om Sverige och svensk migration, skrev Utrikesdepartementet under torsdagen en lista över olika utsagor och huruvida de stämmer eller inte.

Även Carl Bildt anstränger sig för att slå hål på den bild av Sverige som Trumps uttalande målade upp.

Sedan i maj 2016 är Carl Bildt kolumnist i amerikanska The Washington Post, där han i fredags i en opinionstext tog Sverige i försvar.

"Jag beklagar att president Trump smutskastar vårt land i sina försök att skärma av USA", skriver han, och menar vidare att han är väldigt stolt över vad Sverige gjort för att erbjuda en ny framtid till människor som flytt.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.