Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag27.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Netflix anklagas för rasism

Publicerad: 14 Februari 2017, 14:13
Uppdaterad: 14 Februari 2017, 16:25

Netflix-serien "Dear white people" anklagas för rasism. Foto: Skärmdump från Netflix

Proteststorm mot serien "Dear white people" som anses sprida födomar om vita.


Ämnen i artikeln:

Netflixsociala medier

Sedan den första trailern av Netflix nya serie ”Dear White People” släpptes den 8:e februari, har en proteststorm pågått på sociala medier.  Serien – som har en satirisk ton – anses vara fördomsfull mot vita, och har fått högerpolitiska grupper att mana till bojkott av Netflix, skriver BBC.

Trailern som hittills setts tre miljoner gånger har fått över 350.000 negativa reaktioner mot 4.400 likes på Facebook, skriver VG.

Den första trailern inleds med en scen där en afroamerikansk kvinna pratar i radio om halloweenkostymer. Hon säger:

”Kära vita människor, Här är listan över acceptabla kostymer. Pirater, lättklädda sjuksköterskor, våra första presidenter. Det som toppar listan över icke-acceptabla kostymer är mig”.

Nästa klipp i trailern visar vita ungdomar på en fest som målat sig bruna i sina ansikten, viftar med pistoler och har guldkedjor dinglande runt halsen.

Nu anklagas Netflix för rasism och hashtags som #cancelnetflix samt #nonetflix sprids i sociala medier. Protesterna har också väckt motreaktioner. Bland annat menar många att uppståndelsen som serien bidragit till är ett tecken på att den behövs.

Serien är baserad på en film med samma namn, som enligt IMDb handlar om fyra afro-amerikanska studenter som hamnar i dispyt med medstudenter efter att de arrangerat en så kallad ”blackface-fest”.

Serien har premiär den 28:e april.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Netflixsociala medier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.