Nationella mediernas bild av Sverige – blåljusnyheter

Sport- och brottrapportering dominerar när de nationella medierna nyhetsbevakar utanför Stockholm, det visar en kartläggning från Södertörns Högskola.

När de fyra tidningarna DN, Expressen, Aftonbladet och SvD nyhetsbevakar utanför huvudstadens gränser handlar det mest om blåljusnyheter och sport. Det visar en kartläggning från Södertörns Högskola som Dagens Arena har tagit del av.

Bakgrunden till kartläggningen är c-uppsatsen "Sverige – en brottsplats eller idrottsarena?", gjord av studenterna Camilla Jara och Lisa Johansson på Södertörns Högskola, som presenteras på Norrbotten Media Week under dagen.

Det är Svensk lokalmedia som har beställt uppsatsen som ämnar att studera hur de fyra stora Stockholmstidningarna Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet och SvD rapporterar om resten av Sverige.

Resultatet visar att 84 procent av nyhetsbevakningen utanför Stockholm fokuserar på brott och sport.

– Stockholmare gör nyheter för andra stockholmare, säger Camilla Jara till Dagens Arena.

Dessutom visar kartläggningen att de nationella mediernas artiklar och rapportering utanför Stockholm i 50 procent av fallen ursprungligen härstammar från lokala medier.

– De lokala tidningarna spelar stor roll. Utan dem blir det nästan ingen riksrapportering alls utanför Stockholm, säger Camilla Jara.

Publicerad 2018-02-07 09.08Uppdaterad 2018-02-07 13.28

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: