Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Näthatad – nu stämmer Irena Pozar staten

Publicerad: 10 Mars 2017, 08:38
Uppdaterad: 24 Maj 2017, 12:16

Journalisten Irena Pozar kräver skadestånd av staten efter att en man som skrivit grova kommentarer friats i rätten. Nu kräver advokaten Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för juridik och internet, åtgärder mot näthatet.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24SvD

Advokaten Sebastian Scheiman och Mårten Schultz, ordförande för Institutet för Juridik och Internet, lämnar idag in en ansökan om skadestånd till Justitiekanslern, JK, för journalisten Irena Pozars räkning.

"Anledningen är att hon har utsatts för kraftigt näthat, men har visats vara rättslös i det svenska rättssystemet", skriver de i en debattartikel i SvD.

När Irena Pozar, som idag jobbar som chefredaktör för Veckorevyn, var reporter och krönikör på Nyheter24, fick hon motta flera grovt hatiska och hotfulla kommentarer under sina krönikor, något som bland annat Dagens Media uppmärksammade.

En man skrev kommentarer såsom: "Det är sexistiska feministidioter som Irena som skulle behöva hålla käften. Hon gör ju bara bort sig. Upp med en kniv i fittan på sexistiska feminister".

Åklagare väckte åtal mot mannen för ofredande och samtidigt yrkades kränkningsersättning till Irena Pozar.

Mannen dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten, som motiverade frikännandet med att mannens gärning inte utgjorde ett sådant "hänsynslöst beteende" för att det skulle kunna klassas om ofredande.

Sebastian Scheiman och Mårten Schultz menar att bristen på rättsmedel riskerar att få en "chilling effect" gällande journalisters möjlighet att yttra sig.

"Men inte bara på deras rätt att yttra sig, utan även på deras direkta önskan och möjlighet att yttra sig. Allt fler journalister och offentliga personer har på senare tid tagit ett uppehåll från sociala medier för att de inte orkar med allt hat som de får fungera som måltavla för. Rädslan tar över önskan om att använda sig av sin rätt att yttra sig. Det är en farlig utveckling."

De skriver vidare att det "oförblommerade hatet på nätet måste på något sätt stävjas" och att JK ny har en möjlighet att "rätta till det här".

"Om staten befinns vara skadeståndsskyldig för brister i skyddet mot näthatare finns det nämligen all anledning för lagstiftaren att se till att det istället finns rättsmedel, i form av skadestånd eller straff, att ta till direkt mot de som hotar eller allvarligt kränker journalister och andra. Annars får det bli en fråga för Europadomstolen".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nyheter24SvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.