Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Musikerförbundet rasar mot Idol: Slavkontrakt

Publicerad: 3 November 2016, 15:29
Uppdaterad: 3 November 2016, 15:57

Slavkontrakt under existensminimum, tar idolernas royalties och rättigheter och deltagare som binds av tioåriga avtal. Nu rasar Musikerförbundet mot produktionsbolaget bakom Idol – FremantleMedia.


Ämnen i artikeln:

IdolTV4

"Produktionsbolaget FremantleMedia exploaterar deras önskan om att lyckas i musikbranschen”, skriver Musikerförbundet.

Anledningarna är flera. Idoldeltagarna ”tvingas att skriva på ett skandalkontrakt för att få fortsätta medverka i programmet” där de förbinder sig att arbeta intensivt för en veckolön på 875 kronor.

”För den ersättningen förväntas de vara disponibla större delen av sin vakna tid. De ska repa in sina nummer, ställa upp på intervjuer och filmning, delta i sponsorevenemang, blogga för TV4 och uppträda i själva tävlingen. Upplägget innebär i praktiken att det är omöjligt att dryga ut inkomsten med uppdrag vid sidan om”, skriver musikerförbundet.

FremantleMedia tilltvingar sig dessutom all upphovsrätt, enligt Musikerförbundet. Något som gör att idoldeltagarna tvingas ge upp framtida inkomster och rättigheter till sitt eget material – även om den är egenkomponerad.

Deltagarna binds också av tioåriga avtal med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music som FremantleMedia valt åt dem, enligt Musikerförbundet.

”FremantleMedia vilseleder deltagarna genom att förespegla dem att de ska företrädas av en oberoende jurist i förhandlingar gällande Universal och Versity Music. I själva verket är det en advokat som FremantleMedia anlitat och betalt som förklarar för deltagarna att han anser att villkoren är skäliga och att det inte går att förhandla om dem.”

I tisdag nästa vecka ska FremantleMedia träffa Musikerförbundet för ett möte.

– Vi ska träffa SMF om några dagar så vi är förvånade att de går ut med detta pressmeddelande nu. Vi upplever att vi behöver ge SMF en bättre förståelse för- och inblick i Idol, som är en musiktävling, och ser fram emot att träffas för att svara på deras frågor. Vi svarar gärna på dina frågor men vill avvaktar till efter vårt möte, skriver Magnus Karlsson Lamm, vd på Fremantlemedia i ett mejl till Dagens Media.

Enligt Anders Edholm, pressinformatör på TV4, är det diskussioner om deltagarnas villkor årligen.

– Det är ett avtal mellan idoldeltagarna och FremantleMedia. Men vi avvaktar med att kommentera till efter mötet med Musikerförbundet.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

IdolTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.