Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

MP vill grundlagsskydda public services oberoende

Publicerad: 2 Februari 2016, 08:05
Uppdaterad: 2 Februari 2016, 14:41

Bild 1/3  

UPPDATERAD. Miljöpartiet oroas av utveckligen i Polen. "Fruktansvärt olyckligt om public service i Sverige skulle hamna i finansiell beroendeställning till riksdagen", säger Niclas Malmberg, mediepolitisk talesperson.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

På onsdag debatterar riksdagen styrningen av public service, bland annat utifrån en motion av Sverigedemokraternas Martin Kinnunen om att avskaffa tv-licensen och att öka den politiska styrningen av public service.

Med anledning av detta vill Miljöpartiet visa sin ståndpunkt i frågan, som menar sig se liknande politiska strömningar i Sverige som i Polen, där regeringen begränsat public service oberoende.

Niclas Malmberg, mediepolitisk talesperson för MP, säger till Dagens Media att man därför måste börja diskutera om public service oberoende bör grundlagsskyddas i Sverige.

Som exempel på hot mot public service oberoende pekar han på Sverigedemokraternas motion om att SVT inte ska tillåtas göra program som lika gärna kunde sändas i privata tv-kanaler.

– Vi har noga följt utvecklingen i Polen, och framför allt Sverigedemokraternas reaktioner på det har varit väldigt upprörande. Nu anför man skattefinansiering av public service, och menar att man bör behandla tilldelning av medel precis som inom alla andra budgetområden för att exempelvis kunna göra neddragningar. Det är fruktansvärt olyckligt om public service i Sverige skulle hamna i finansiell beroendeställning till riksdagen, då följer ju frågan hur oberoende man kan vara redaktionellt, säger Niclas Malmberg.

Niclas Malmberg menar vidare att SD:s krav i referensgruppen till medieutredningen, där man anfört att det är ett problem att SVT rekryterat personer som tidigare arbetat på politiskt färgade dagstidningar, är oroväckande.

– I vårt möte förra veckan gick SD till storms mot att SVT valt att anställa Hanna Stjärne, och menade på att public service inte ska anställa journalister som har en bakgrund på politiskt färgade tidningar. Men om det förslaget gick igenom skulle det innebära att det blev helt omöjligt att rekrytera journalister med hög kompetens och erfarenhet, eftersom våra tidningar som regel idag är politiskt färgade, fortsätter Niclas Malmberg.

Den totala slutsatsen från MP:s sida, är att om SD hamnade i regeringsposition, skulle man följa samma utveckling som nu sker i Polen.

– Att grundlagsskydda public service skulle kunna vara en lösning, så att inte ett enkelt riksdagsbeslut kan omvandla public service till en regeringsstyrd propaganda.

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson å sin sida betonar att det måste finnas ytterst tunga skäl för att grundlagsskydda någonting överhuvudtaget, och menar att de farhågor Niclas Malmberg målar upp om SD:s mediepolitik är obefogade.

– Motionen som refereras till här kommer från en enskild ledamot, och är inget som hela partiet ställer sig bakom. Jag håller med Niclas Malmberg om att public service skattefinansiering inte ska knytas direkt till stadsbudgeten, däremot att det kan komma att bli en avgift liknande begravningsavgiften som tas fram utefter public service behov av intäkter, säger Aron Emilsson till Dagens Media.

Vad gäller att SD ska ha ställt sig ifrågasättande till att SVT rekryterar journalister från politiskt färgade tidningar, menar Aron Emilsson att informationen är missvisande.

– I referensgruppen till Medieutredningen tar man däremot upp en problematik som lyfts i debatten från olika håll, som handlar om kritiskstormen mot att väldigt politiskt färgade journalister rekryteras direkt till public service. Vi anser att det kan ställa till med problem för public service uppdrag, som i sin tur kan påverka det viktiga förtroendet hos allmänheten. Det är någonting vi måste fundera på framöver, exempelvis om det bör införas något slags mellansteg vid övergångar mellan olika journalistiska uppdrag.

Hur skulle det mellansteget kunna utformas?

– Det har vi inget konkret förslag på idag, utan det får referensgruppen i medieutredningen utmejsla. Det viktiga att betona här är att SD värnar public service som instution och tar avstånd från Polens nya medielagar. Det är ingen väg vi vill gå.

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.