Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Metro Viralgranskaren hjälper Nyhetsmorgons tittare att avslöja falska nyheter

Publicerad: 22 februari 2017, 09:55
Uppdaterad: 15 maj 2017, 09:07

Bild 1/2  

TV4:s Nyhetsmorgon och Metros Viralgranskaren inleder ett samarbete som sträcker sig fram till valet 2018. "Det är stort att få nå ut till ännu fler personer och lyfta diskussionen om källkritik", säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons.


Ämnen i artikeln:

NyhetsmorgonTV4Metro

Begreppet falska nyheter har kanske aldrig varit så aktuellt och omdiskuterat som sedan det amerikanska valet.

Nu kommer TV4:s Nyhetsmorgons tittare att få hjälp att avslöja falska nyheter och tänka mer källkritiskt, när man inleder ett stående projekt med Metros Viralgranskaren.

Viralgranskaren har sedan 2014 granskat påståenden som sprids på sociala medier, vilket bland annat till utmärkelser som "Årets förnyare" i Stora Journalistpriset 2014 och "Årets folkbildare" av Föreningen Vetenskap och Folkbildning 2015.

Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren, kommer att medverka i Nyhetsmorgon varannan måndag för att ge konkreta tips och exempel på hur tittarna kan avgöra om en nyhet är sann eller inte.

Samarbetet sträcker sig över en längre tid och kommer att pågå hela vägen fram till och under valrörelsen 2018.

– Det var Nyhetsmorgon som frågade om vi ville vara med och prata källkritik med deras tittare, vilket såklart kändes jättekul för oss. Vi var med och prövade för några veckor sedan, vilket gick superbra, säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons till Dagens Media, och fortsätter:

– Det är stort att få nå ut till ännu fler personer och lyfta diskussionen om källkritik, inte bara genom att berätta hur vi jobbar med källkritik i våra egna granskningar, utan att även få möjlighet att ge konkreta verktyg till publiken kring hur man själv kan tänka källkritiskt.

Har ni märkt ett ökat intresse för Viralgranskaren på senaste tiden?

– Ja absolut. Även om vi har fokuserat på att granska sådant som får viral spridning i sociala medier, är ju falska nyheter även en kategori vi granskar, och diskussionen kring det har aldrig varit så aktuell som nu. Läsare hör av sig, nya diskussioner dyker upp och vi blir ofta frågade att uttala oss i olika sammanhang när det gäller falska nyheter. Men intresset för Viralgranskaren har ökat stadigt sedan starten 2014.

Metro och Viralgranskaren har även inrättat "Källkritikens dag", som kommer infalla den 13 mars 2017, på Viralgranskarens treårsdag.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NyhetsmorgonTV4Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.