tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Meg Award 2017 – vinnarna

Publicerad: 28 september 2017, 06:07
Uppdaterad: 28 september 2017, 06:12

Här är de som prisades under onsdagskvällen.


Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


I samband med mediedagarna i Göteborg delades priser i tre kategorier ut: årets förnyare, årets normbrytare och årets raket. Bland de nominerade till Meg Award fanns bland andra Aftonbladet, journalisten Magda Gad, och Kit Sport.

De som imponerade mest på juryn och kammade hem priserna var:

Årets förnyare: Utställningen I am alive

Motivering: När närhetsprincipen inte håller längre behöves storytelling utvecklas för att nå ut med journalistiken. Data blir då ett verktyg för att teckna bilden av hur det verkligen är. Genom interaktivitet och visualisering kan journalistik bli världsunik i ett format som mediekonsumenten är beredd att betala för. Vinnarens användning av GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder beskriver hur farlig flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar är. Vinnaren väcker empati och engagemang, Annah Björk och Mattias Beijmo visar vägen för modern journalistik där berättandet, data och analys är kärnan.

Årets normbrytare: Aftonbladet-projektet Mitt ID

Motivering:  Genom att utnyttja sin breda plattform för att nå ut till svenska folket har årets normbrytare satt fokus på en grupp människor som sällan får utrymme i svenska medier. I en mångfacetterad rapportering bestående av video, text och interaktiv chatt har vi fått följa med i hur det är att vara ung transperson i Sverige idag. Bakom projektet står Olivia Svenson, Frida Söderlund, Emma Fägerwall, Anna Tärnhuvud, Linn Ogelid, Lisa Sjösten, Jenny Bunnel och Jonathan Perlmann.

Årets raket: Influencern Linn Ahlborg

Motivering: Årets raket tilldelas i år någon som förkroppsligar hela den mediemaktförflyttning som länge pågått. Årets raket är nyss fyllda 18 år, bor i Gävle och har på kort tid skapat en dominerande Youtubekanal och Instagramkonto och det senaste året även klättrat upp i toppskiktet på Twitter. Allt genom att "bara vara sig själv". Hennes liv är innehållet och framtiden är - vad hon än vill.

Frida Edman, ansvarig för Meg, säger i en kommentar:

– I en tid där mediebranschen är under utveckling känns det otroligt glädjefullt att lyfta fram så värdiga vinnare som transformerar branschen. Vi har mycket att lära av dessa aktörer som idag breder väg för en vidgad och mer innovativ mediebransch.

Vinnarna får 25 000 kronor att utnyttja som yta eller partner vid nästa års event.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev