Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Medieutredningen går i mål

Publicerad: 29 December 2016, 12:32
Uppdaterad: 30 December 2016, 08:14

ÅRET SOM GICK. Presentationen av det moderniserade mediestödet lämnade en splittrad mediekår efter sig på Rosenbad i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Medieutredningen

2016 gick den statliga medieutredningen "En mediepolitik för framtiden" in i sitt slutskede.

Utredningen skulle dels presentera en analys av behovet av insatser, dels lämna förslag till nya mediepolitiska verktyg för utmaningar som: tappet i print, flykten från linjär-tv, den hotade journalistrollen och vita fläckar på Sverigekartan. Mycket låg i potten för de svenska medieaktörerna.

I november lämnade medieutredaren Anette Novak över ett förslagstungt slutbetänkande till kulturminister Alice Bah Kuhnke om det moderniserade medie­stödet, tänkt att träda i kraft 2018.

Presentationen lämnade en splittrad mediekår efter sig på Rosenbad i Stockholm. Bland förslagen fanns att presstödet stöps om till ett mediestöd som inte längre beräknas utifrån betald upplaga, utan efter mediets kostnader.

Utredningen föreslog att budgetramen ska öka stegvis med totalt 165 miljoner kronor fram till 2020, då det i så fall uppgår till 732,1 miljoner kronor.

Ett extra stöd för bevakning av kommuner utan journalistisk närvaro och att oberoendet från staten ökar, fanns också med bland förslagen.

Ett annat förslag var att starta ett nytt offentligt finansierat mediebolag.

Ämnen i artikeln:

Medieutredningen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.