Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Zuckerbergs nyårslöfte: skaffa sig mer kunskap

Publicerad: 9 januari 2019, 07:49

Mark Zuckerberg ska ägna året åt att öka sina kunskaper.

Foto: Wikimedia

Ska komplettera sina kunskaper genom offentliga talkshows med experter: "Jag är en ingenjör som tidigare förverkligat mina idéer och hoppats att de ska tala för sig själva", skriver Facebook-grundaren.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Få har missat de skandaler som omgärdat Facebook på senare år, och vd:n Mark Zuckerberg har ställts mot väggen av både europeiska och amerikanska myndigheter. Stora aktieägare i det egna bolaget har flera gånger uttryckt sitt missnöje mot vd:n, och begärt hans avgång som styrelseordförande.

Liksom många andra som ägnat jul och nyårshelg åt reflektion och tankar inför det nya året, har Mark Zuckerberg nu formulerat sitt nyårslöfte. På sin facebooksida publicerade han den 8 januari sina reflektioner kring den turbulens bolaget gått igenom, samt hans löften till världen inför det nya året.

Mark Zuckerberg inleder med att berätta hur han han har som tradition att varje år ge sig själv en personlig utmaning. Tidigare har han bland annat lärt sig mandarin och sprungit 356 miles. Förra året skriver vd:n, ägnade han åt "viktiga frågor kring val, personlig integritet och välmående".

"Facebooks kraftigt ökade fokus på dessa frågor har gjort bolaget till ett annat än vad det var för några år sedan, och vi kommer att fortsätta rikta in oss på dessa frågor i många år framöver".

Mark Zuckerberg funderar i texten på teknologins framtid i människors liv, och vilken plats vi vill att den ska ha – samt hur vi vill att internet och hans sociala plattform ska utvecklas.

"Vill vi att teknologin ska fortsätta att ge fler människor en röst, eller ska traditionella gatekeepers få kontrollera vems röst som ska få bli hörd? Ska vi decentralisera makt genom kryptering eller med hjälp av andra medel för att lägga mer makt i människors händer?"

Nästa år ska Facebookgundaren ägna åt att söka svar på sina frågor.

"Jag är en ingenjör som tidigare helt enkelt förverkligat mina idéer, och hoppats på att de ska tala för sig själva. Men med tanke på vad vi sysslar med så är inte det tillräckligt", skriver han.  

Mark Zuckerberg ska därför 2019 lämna sin bekvämlighetszon genom att stå värd för samtal om framtiden och teknologins plats i den. Ett par gånger i månaden ska han prata med ledare och experter om de utmaningfar, möjligheter, förhoppningar och rädslor som finns inför framtiden. 

Facebook-vd:n skriver att han kommer att experimentera med format för att göra upplevelsen så intressant som han kan. Samtalen kommer att publiceras på Facebook, Instagram eller i externa kanaler.

Mark Zuckerberg skriver att det kommer att bli intellektuellt stimulerande, men samtidigt en personlig utmaning för honom att blotta sig mer än vad han är bekväm med.

Inlägget som publicerades på kvällen den 8 januari har redan genererat över 10 000 kommentarer. Skrollar man bland de senaste finns en del uppmuntande tillrop. De flesta har dock en annnan karaktär:

Bland de översta i skrivande stund:

"Det enda vi behöver är att du slutar sälja vår data till dina vänner".

 

 

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev