Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

TT:s vd blir ordförande för stort globalt byrånätverk

Publicerad: 23 april 2019, 07:53

Jonas Eriksson, vd och chefredaktör för TT nyhetsbyrån.

Foto: Jessica Gow/TT

Jonas Eriksson, TT:s vd, blir förste svensk som tar över ordförandeposten för affärsnätverket Minds. Ett globalt nätverk för världens ledande nyhetsbyråer.


Ämnen i artikeln:

TT Nyhetsbyrån

Nätverket Minds grundades 2007 och består av 24 nyhetsbyråer inklusive jättar som AP, AFP, AAP och DPA. I år blir även Reuters ny medlem.

Nu tar nyhetsbyrån TT:s vd och chefredaktör, Jonas Eriksson, över som ordförande. Nyhetsbyråerna träffas två gånger per år och utbyter erfarenheter. 

– Det som är unikt med affärsnätverket är att man inte konkurrerar med varandra. Folk är därmed väldigt öppna och delar med sig av informationen, säger Jonas Eriksson till Dagens Media. 

Senaste mötet var i Lissabon – nästa möte hålls i Sydney i höst. 

– För min del är det väldigt bra – för då får jag också chansen att hälsa på TT:s redaktion i Sydney. Vi har precis haft vaktombyte och fyra nya medarbetare har flyttat dit. 

Nyhetsbyråer världen över brottas just nu med liknande utmaningar – där digitaliseringen förändrar medielandskapet. 

– Eftersom vi är B2B och underleverantörer så måste vi hela tiden bevisa att vi kan göra saker effektivare och smartare än tidningskoncernerna själva. Plus att vi måste implementera nya produkter som går att sälja till andra kundgrupper än bara traditionell media. 

För TT:s del exempelvis pressmeddelandetjänsten Via TT och Retriever. 

– Vi tittar hela tiden på förvärv där vi kan växa organiskt och där det finns en koppling till den verksamhet vi har i dag. Där vi har skalfördelar. 

Många nyhetsbyråer jobbar också hårt med fotosidan just nu, berättar Jonas Eriksson. 

– Vi förvärvade IBL för inte så länge sedan. Det handlar inte bara om att leverera till våra traditionella kunder utan även till företag och organisationer. Foton är efterfrågat, samtidigt är det en prispress nedåt som har pågått under många år där leverantörer som Shutterstock kommit in och tagit marknadsandelar. 

Jonas Eriksson innehar positionen som ordförande för Minds i två år. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TT Nyhetsbyrån

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News