Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Sveriges Tidskrifter rasar mot Skatteverket: ”Ett galet beslut”

Publicerad: 26 april 2019, 13:21

Kerstin Neld är vd på Sveriges Tidskrifter – som har 170 medlemmar som är medlems- och organisationstidskrifter.

Foto: Sveriges Tidskrifter

UPPDATERAD. Skatteverket vill momsbelägga organisationspressens annonsbilagor. ”För Dagens Arbetes del skulle det röra sig om flera miljoner i bortfall på ett år”, säger Helle Klein, Publisher på Dagens Arbete och ordförande i Sveriges Tidskrifter.


Medlems- och organisationstidskrifter är momsbefriade sedan 60-talet. Men nu vill Skatteverket ändra det 50 år gamla beslutet, skriver Dagens Arena. Skatteverket driver just nu ett momsärende mot LO Mediehus. Ärendet gäller annonsbilagor (från olika organisationer) som följer med i Kommunalarbetaren

–  Vi hoppas att de ska ta reson – det är ett galet beslut, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter, till Dagens Media. 

Sveriges Tidskrifter har närmare 170 medlemmar som är medlems- och organisationstidskrifter, och som alla i olika omfattning drabbas om beslutet går igenom. 

Helle Klein som är publisher på Dagens Arbete menar att en av tidningens affärsidéer skulle gå i krasch om Skatteverket får igenom sitt förslag.

– Vi på Dagens Arbete har utvecklat en idé där vi kan få fackliga avdelningar att publicera egna blad eller tidningar, som en annonsbilaga, hos oss. De betalar en slant för att gå tillsammans med Dagens Arbete. 

– Skulle man då göra som Skatteverket vill, är vi tvungna att ta moms av avdelningarna. Men de är i sin tur helt momsbefriade. Då blir det en ren kostnad för dem. De kan ju inte dra av momsen. Det skulle innebära att det här inte skulle vara fördelaktigt för dem längre, säger Helle Klein till Dagens Media. 

Hon menar att tidskrifter som försöker vara självständiga och ha en egen ekonomi, som delvis bygger på annonsbilagor av den här typen, skulle drabbas hårt. 

– För Dagens Arbetes del skulle det röra sig om flera miljoner i bortfall på ett år. Jag trycker det är ganska upprörande att de i sin praxis plötsligt kan ta sådana här beslut. Vi tycker det här är en viktig principfråga och det borde upp till debatt, för Skatteverket har fel. 

Kerstin Neld säger till Dagens Media att LO Mediehus har överklagat och det hela ligger i process för tillfället. 

–  Vi kommer träffa Skatteverket och deras experter i mitten av maj för att diskutera det här vidare. 

Skatteverket säger till Dagens Media att det finns en förvaltningsrättsdom i ett enskilt ärende (Kommunalarbetaren) och det handlar inte om förslag om ändringar av lagtexten som sådan. ”Förvaltningsrätten anser att Skatteverket har gjort rätt i det här enskilda fallet, det blir en ny bedömning i varje enskilt fall. Man får alltså titta på vad avtalet säger mellan de inblandade parterna”, säger Skatteverkets rättsliga expert på momsfrågor till Dagens Media. 

Skatteverket säger också att momslagen gjordes om 1994 och att lagen tolkas löpande av domstolar och liknande. 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News