fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Svenskarna lägger mer tid på nyheter – mediekonsumtionen fortfarande rekordhög

Publicerad: 16 maj 2023, 06:15

Mediekonsumtionen är rekordhög även under 2022, visar Nordicoms mediebarometer.

Foto: Tero Vesalainen

Mediekonsumtionen ligger kvar på en rekordhög nivå under 2022. Unga lägger mest tid på sociala medier och streaming, men samtidigt är dagspressen en vinnare. Det visar Nordicoms årliga Mediebarometer.

Ämnen i artikeln:

NordicomStreaming

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Svenskarna lägger i snitt knappt sju timmar per person och dag på medier under 2022. Det innebär att användningstiden för medier ligger kvar på de rekordhöga nivåer som uppmättes under pandemin 2020 och 2021. Dessförinnan låg användningstiden på cirka sex timmar.

Allra mest tid på medier lägger målgruppen 15–24 år – i snitt nio timmar per dag. Större delen av tiden lägger de unga på sociala medier och streaming av både video och musik.

De mest populära sociala plattformarna i målgruppen 15–24 år är Instagram och Snapchat, som har en räckvidd på 82 respektive 80 procent. På tredje plats kommer Tiktok med en räckvidd på 56 procent.

Undersökningen visar också att nyhetskonsumtionen ligger kvar på de högre nivåerna som uppmättes under pandemin. Dagspressen står för den största ökningen. Under 2022 läste 73 procent av befolkningen i målgruppen 9–85 år en dagstidning en vanlig dag, jämfört med 68 procent under 2021.

För tredje året i rad steg också andelen av befolkningen som bor i ett hushåll med en dagstidningsprenumeration. Under 2022 var andelen 52 procent.

− Vi såg en ökad vilja att betala för nyheter under de två pandemiåren och den trenden höll i sig även under 2022, säger Tobias Lindberg, medieforskare vid Nordicom, i ett pressmeddelande.

Tillväxten kan uteslutande tillskrivas en ökning av digitala prenumerationer.

− Förra året hade 42 procent av befolkningen tillgång till en digital morgontidning i hushållet. Det är den högsta siffran för digitala prenumerationer som någonsin uppmätts i Mediebarometern, säger Tobias Lindberg, i pressmeddelandet.

Samtidigt är SVT alltjämt Sveriges mest använda nyhetsförmedlare, trots en minskning på 3 procent, med en daglig räckvidd på 50 procent i målgruppen 9–85 år.

Nyhetskonsumtionen 2022 jämfört med 2021.

Foto: Mediebarometern Nordicom

Rörlig bild är det medieslag med allra störst daglig räckvidd i målgruppen 9–85 år och ligger oförändrat på 93 procent. Sociala medier ökar räckvidden från 83 till 85 procent. Det tredje största medieslaget är radio, som ökar räckvidden från 76 till 78 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev