Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Sofia Olsson Olséns nya oväntade jobb

Publicerad: 26 april 2019, 07:49

Sofia Olsson Olsén lämnade Aftonbladet under uppmärksammade former 2018 – efter elva år på tidningen. Dagens Media kan nu avslöja vad den förre publishern gör i dag.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSofia Olsson Olsén

I april 2016 tillträdde Sofia Olsson Olsén som Aftonbladets första kvinnliga chefredaktör. När hon lämnade tidningen två år senare var det efter en period av hård kritik. 

En stor del av kritiken handlade om hur hon agerade under Metoo-rörelsen då Fredrik Virtanen och ytterligare en medarbetare pekades ut och fick lämna tidningen. Även det så kallade Dokumentet 2.0 väckte många medarbetares ilska. 

I mars 2018 valde hon att självmant lämna tidningen efter en tids sjukskrivning. 

Dagens Media kan nu avslöja att Sofia Olsson Olsén numera jobbar som begravningsrådgivare på begravningsbyrån Lavendla.

När Dagens Media når henne på telefon så svarar hon med namn och Lavendla, men säger att arbetet är en pytteliten del av hennes verksamhet som egenföretagare och konsult med specialområdet mediefrågor. Företaget driver hon tillsammans med sin make. Ibland sitter hon på Lavendlas kontor och ibland ute hos andra kunder, för att bland annat författa medierapporter. Men någon intervju vill hon inte ställa upp på. 

– Jag har fått enormt mycket frågor och har inte ställt upp någonstans det senaste åren. Jag är extremt picky och behöver veta vad vinkeln ska vara i så fall. 

Några dagar senare kommer ett mejl till Dagens Media där hon avböjer en intervju. 

I en text på Lavendlas webbsida säger Sofia Olsson Olsén att när hennes mor gick bort alldeles för tidigt för några år sedan så kände hon och hennes bror sig vilsna och att det var många frågor de behövde få svar på. 

Sedan dess har hon funderat en hel del på hur hon själv skulle vilja bli bemött och vad hon själv skulle kunna göra för att underlättas en anhörigs svåra tid: 

”När jag nu fick möjlighet att faktiskt göra något helt nytt i livet så var inte steget långt till att förverkliga denna min önskan; att finnas där och vara till stöd och hjälp för att vi tillsammans ska skapa ett fint minne av ert avsked”, står det på sidan. 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News