Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Sizmeks rekonstruktion: svenska verksamheten till salu

Publicerad: 8 april 2019, 12:44

Sizmeks Nordenchef Magnus Johansson kan för närvarande inte uttala sig om rekonstruktionen. I stället är det finanskonsulten FTI som svarar på frågor om bolagets rekonstruktion.

Foto: Janne Næss

Sizmeks nettoomsättning har fallit med 57 procent på tre år, enligt den amerikanska rekonstruktionsansökan. Nu vill bolaget sälja delar av verksamheten.


Ämnen i artikeln:

SizmekRocket Fuel

Förra veckan kunde Dagens Media berätta att den internationella adtech-plattformen Sizmek ansökt om företagsrekonstruktion i USA

Sizmek har anlitat finanskonsulten FTI under processen, och hos dem hanterar Rachel Chesley all kommunikation som rör rekonstruktionen.

Hon skriver till Dagens Media att Sizmeks verksamhet fortsätter som vanligt medan man arbetar på att uppnå sina finansiella mål, och att den nordiska verksamheten inte berörs. Detsamma gäller kunderna i Norden.

Däremot skriver hon att delar av Sizmek är till salu. Bland annat den nordiska delen:

”Vi försöker genomföra en försäljning av verksamheten”, skriver hon.

Sizmek, som har verksamhet i 19 länder, skriver i en bilaga till sin rekonstruktionsansökan att de ekonomiska utsikterna har förbättrats sedan ansökan skickades in. Ett trettiotal bolag har sedan dess visat intresse för att köpa delar av Sizmeks verksamhet, och Sizmek för samtal med ett tiotal av dem.

Sizmeks förvärvade 2017 Rocketfuel. Bolagens sammanslagna nettointäkt föll mellan 2016 och 2017 från 399 miljoner dollar till 289 miljoner dollar. Sizmeks förväntade nettointäkt under första kvartalet 2019 ligger på jämförelsesvis låga 170 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,9 miljarder kronor.

Adtech-bolaget skyller intäktstappet bland annat på att allt fler marknadsförare hanterar sina programmatiska köp inhouse, vilket har sänkt efterfrågan på Sizmeks produkter. 

Bolaget har tidigare även sagt att Google och Facebooks dominerande ställning på marknaden har bidragit till situationen. 

I Sizmeks rekonstruktionsansökan står att läsa att bolagets totala skulder uppgår till 281 miljoner dollar, medan de totala tillgångarna ligger på 184 miljoner dollar.

Störst skulder har Sizmek till programmatic-plattformen Index Exchange, på 8,9 miljoner dollar – motsvarande 82,7 miljoner kronor, följt av en skuld till Pubmatic på 7,3 miljoner dollar, OpenX Technologies, 5,9 miljoner dollar och App Nexus, 5,2 miljoner dollar.

Dagens Media har sökt Sizmeks Nordenchef Magnus Johansson, som svarar att han i nuläget inte har möjlighet att uttala sig. 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SizmekRocket Fuel

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev