Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Medier

SD:s vändning: ”Staten blir en för dominant medieaktör”

Sverigedemokraterna ställer sig nu på alliansens sida och vill sälja majoriteten av statens innehav i Telia, skriver Dagens Industri.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se


Publicerad: 21 Mars 2019, 07:20

Ämnen i artikeln:

TV4SverigedemokraternaBonnier BroadcastingTelia

Sverigedemokraterna svänger – vill sälja Telia efter det avsierade köpet av Bonnier broadcasting.

Telias aviserade köp av Bonnier broadcasting, med TV4 och Cmore i portföljen, har fått Sverigedemokraterna att ändra uppfattning i ägarfrågan, skriver Dagens Industri. 

– Förutsättningarna för ägandet av Telia har ändrats i och med köpet av TV4. Eftersom staten redan har public service skulle staten bli en alldeles för dominant medieaktör. Det är en situation vi inte ska försätta oss i, säger Mattias Bäckström Johansson, SD:s gruppledare i näringsutskottet till tidningen.  

Frågan har, enligt DI, hamnat i fokus då regeringen lagt fram en proposition i riksdagen om ett återköpsprogram i Telia där staten måste sälja aktier i bolaget för att inte bli en för stark ägare. 

Allianspartierna har lämnat in motsvarande motioner med syfte att sälja majoriteten av innehavet. 

Staten äger i dag cirka 37 procent av Telia och är den klart starkaste ägaren. En eventuell affär värderas till cirka 70 miljarder kronor. 

Dock finns det en hel del säkerhetspolitiska problem med att sälja Telia. Något som Näringsminister Ibrahim Baylan (S) poängterar. 

– Jag hoppas åtminstone att de borgerliga partierna tar sitt förnuft till fånga. Sverigedemokraterna har jag inga förväntningar på när det gäller säkerhetspolitiskt ansvar, säger han till DI. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.