Medier
Så ska SR och Mittmedia kredda varandra
Publicerad: 26 juni 2017, 09:19
Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad som ingår i Mittmedia-koncernen. Foto: Madelene Linderstam
Sveriges Radio och Mittmedia har tagit fram en gemensam policy för hur man ska kredda till varandras innehåll. "Viktigt att public service länkar till rätt originalkälla", säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.
Diskussionen om hur man bör förhålla sig till varandras journalistiska material har gått på högvarv mellan public service-bolagen och de kommersiella medierna. Speciellt sedan allt fler lokala medier har tagit fram betalväggar som en lösning för att kunna tjäna pengar på sitt digitala innehåll.
Med anledning av det har Sveriges Radio och Mittmedia tillsammans tagit fram nya riktlinjer för hur de båda företagen ska kredda varandra.
Den gemensamma policyn byggs på en generös hållning, med länkar rakt in i artiklar och inslag.
Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad, säger att den branschstandard för hur man länkar till varandra inte alltid har funkat hos SR, speciellt när det gäller de lokala sajterna.
– Det har funnits en osäkerhet hos SR kring hur man bör förhålla sig till oss. Den tror jag har ökat när vi på Mittmedia dessutom har gått in i ett läge där vi tar betalt digitalt på ett sätt vi inte tidigare gjort. Många gånger har det lett till att man länkar till någon av våra sajter, istället för direkt in i de artiklar man gjort rewrites på, säger hon till Dagens Media.
Anna Gullberg och Daniel Nordström, chefredaktör för Mittmedias titlar i Västmanland och i Stockholmsregionen, träffade under våren SR:s vd Cilla Benkö och Kent O Nilsson, kanalchef för P4 Västmanland, med syfte att tillsammans förtydliga hur kreddningen ska gå till.
– Vi diskuterade även hur man ser på Mittmedia som begrepp – att vi visserligen är ett bolag men består av en lång rad olika titlar och nyhetskällor, och att det faktiskt är viktigt till vilken man länkar. Eftersom att vi är så pass dominerande på den lokala marknaden blir vi rätt frekvent rewritade, och då är det såklart viktigt att public service länkar till rätt originalkälla, fortsätter Anna Gullberg.
Hon menar att SR generellt är striktare än SVT när det kommer till rewrites, och tydligare signalerar att man har en inriktning på ljud.
– SVT däremot fungerar ju idag mer som vilken annan nyhetssajt som helst, och det blir ju konstigt om vi ska vara primärkällan av nyheter som public service använder sig av för skriven text.
Har Mittmedia någon liknande diskussion med SVT?
– Nej, inte just nu. Men vi ser ju exempel på att SVT numera inte jobbar med främst rörlig bild i sin snabba nyhetsförmedling, utan uttänkt med text i fokus på samma sätt som våra lokala nyhetssajter gör. Men vi är absolut öppna för att föra en sådan diskussion med SVT framåt.
Så ska SR och Mittmedia kredda varandra:
Grundprincip är att alltid vara generös. Kredd med blålänk direkt in till artikeln, oavsett om den är öppen eller bakom betalvägg. Kredd redan i ingress. Kan vara blålänk, men inte som standard. Egen nyhet som bygger på annans nyhet ska innehålla kredd av originalkälla och ska inte tas bort i efterhand, till exempel kan man skriva ”först att berätta var…” Kredda sajtnamn. Vid osäkerhet om vilken av Mittmedias sajter som var originalet, kredda en av sajterna, dt.se, gd.se, st.nu, op.se, etc. Detsamma gäller Sveriges Radios olika varumärken, kredda P4 Uppland, Ekot, P4 Extra mm. Citaträtten är generös, vi kan gärna citera varandra men kredda igen i samband med citat. Kredd i pushar kan förekomma, men inte som regel. (Sveriges Radios pushar alltid mot ljud i pågående direktsändning.) Kredd även i FM-radio och i papperstidningarna. Bädda gärna in Sveriges Radios spelare.