lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så ojämställda är nyhetsmedierna

Publicerad: 20 november 2017, 09:54

Ny undersökning vittnar om att inte ens var tredje intervjuperson är kvinna. "Påverkar vår bild av vilka som har kompetens att göra någonting", säger Rättviseförmedlingens Seher Yilmaz.

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

För tredje året i rad har Rättviseförmedlingen gjort en undersökning och kartlagt hur många kvinnor respektive män som syns på olika nyhetssajter. Enligt undersökningen är endast 30,5 procent av de som syns i nyheter kvinnor.

– Vi har fått för oss gemensamt att män är mer kompetenta eftersom de varit det så länge i media, som experter och talespersoner – då är det lätt att tro att man måste vara man för att ta plats i de sammanhangen, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, till Dagens Media.

Hon efterlyser ett bättre arbete av redaktionerna och att de jobbar för att fler personer får komma till tals, istället för att använda samma experter om och om igen. Det som Rättviseförmedlingen gör är att ta fram listor på kompetenta personer inom ett visst område så att medierna kan kontakta de i förväg, vilket skulle göra att ovana intervjupersoner kan förbereda sig i förväg på att de kan komma att bli uppringda.

Vad kan det få för konsekvenser att så få som syns är kvinnor?

Det påverkar vår bild av vilka som har kompetens att göra någonting, vem som är lämpad att få finnas i dessa sammanhang, och det kan ge ännu bredare konsekvenser i samhället i form av vem vi mest lyssnar på och vem vi tänker passar för olika roller. Sen handlar det om att man får en skev verklighetsuppfattning. Media har ett ansvar och en vilja att spegla och berätta om hur samhället ser ut, men det vi får läsa om i nyheterna är inte hur samhället ser ut, vilket blir skevt.

Hur jobbar ni för att lyfta fram de som inte tillhör normen av samhället?

Varje dag efterlyser vi kompetens hos personer som bryter mot normen i olika sammanhang. Det är vad hela vår verksamhet går ut på. Det kan handla om att vi ska prata om världsekonomi och då är det ofta män som får komma till tals i de sammanhangen. Men vilka andra känner vi till? Då gör vi långa listor som andra kan använda sig av. Eller barnomsorg där många kvinnor får komma till tals och då försöker vi samla listor på kompetenta personer inom det området som inte är kvinnor, säger hon och fortsätter:

– Vi vill hela tiden visa på fler förebilder och alternativ. Vi ska inte tro att kompetens sitter i kön, bakgrund eller hudfärg, vilket man kan tro om man läser tidningarna idag.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev