Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökMedier

Riktade bedrägeriförsök ökar på Linkedin

Publicerad: 4 Mars 2019, 07:25

Nätfiske börjar bli ett problem på Linkedin.

Attackerna på Linkedin anpassas efter offrens profiler, vilket gör att de upplevs som mer trovärdiga.


Ämnen i artikeln:

hackerattackLinkedin

Bedragarna riktar in sig på arbetssökande, som de kontaktar via Linkedins chattfunktion. Där utger de sig representera ett bemanningsbolag.

I konversationen länkar bedragaren till fejkade bemanningsföretags sajter, som är fyllda med skadlig kod. 

Det är i It-säkerhetsföretaget Proofpoint som har kartlagt en rad av händelser där tillvägagångssättet använts på senare tid, skriver Computer Sweden.

Attackerna anpassas efter offrens Linkedinprofiler, vilket gör att de upplevs som mer trovärdiga, skriver tidningen. Det bedragarna är ute efter är personliga data som lösenord, koder och andra typer av information som de kan använda i framtida attacker eller sälja.

Det senaste året har personligt riktade bedrägeriförsök ökat kraftigt. Det blir allt mer vanligt att man skippar storskaliga attacker och istället fokuserar på riktade mejl som anpassas efter offret. Attackerna mot Linkedinkonton är en i raden av denna typ av attacker, och enligt Proofpoint kan en ökning förväntas.

– Det som är viktigast att komma ihåg kring det här tillvägagångssättet är att du extra sårbar för bedrägeri när du är i en utsatt situation eller väntar på goda nyheter, exempelvis när du letar efter nytt jobb. Det här är ett mer ambitiöst bedrägeriförsök än genomsnittet men vi ser samtidigt tecken på att social engineering håller på att bli den nya standarden inom cyberbedrägerier, säger Fredrik Möller på Proofpoint till Computer Sweden.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

hackerattackLinkedin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev