fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Rekordmånga journalister fängslade

Publicerad: 14 december 2022, 09:38

Åtta journalister dödades under de sex första månaderna av kriget i Ukraina.

Foto: South_agency

Återigen är ett rekordstort antal journalister fängslade runtom i världen. Det visar Reportrar utan gränsers årsrapport.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränserNyheter

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Reportrar utan gränsers årsrapport är dyster läsning. 533 journalister är för närvarande fängslade runtom i världen. Det är 13,4 procent fler än förra året, som då utgjorde toppnoteringen. 

Kina är det land med flest fängslade journalister – där hålls 110 journalister inlåsta. Och aldrig tidigare har så många kvinnliga journalister suttit fängslade. Totalt är 78 kvinnliga journalister fängslade, vilket är en ökning på 30 procent jämfört med förra året.

Den journalist som suttit fängslad längst tid i världen är svensk-eritreanen Dawit Isaak. Han har nu suttit i fängelse i mer än 21 år, utan rättegång. 

Antalet journalister som har dödats i tjänst har ökat till 57, vilket är 18,8 procent fler än förra året. En anledning till ökningen är kriget i Ukraina – åtta journalister dödades under krigets första sex månader.

Mer än 60 procent av de dödade journalisterna miste livet i länder där det anses vara fred. I Mexiko mördades 11 journalister, i Haiti sex och i Brasilien tre. Det gör Nord- och Sydamerika till världens farligaste region för medier. Här levde nästan varannan (47,4 procent) av alla de journalister som dödades 2022.

Dessutom hålls 65 journalister som gisslan och 49 saknas.

LÄS ÄVEN: Reportrar utan gränser inrättar krisfond för utsatta journalister 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev