Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Jan Scherman: Regeringens enda utväg är att sätta delningen av Telia på ”fast track”

KRÖNIKA. Konflikten mellan Telia-ägda TV4 och Tele2-ägda Com Hem trappas nu upp dagligen. TV4 har som senaste åtgärd släckt ned C More för de 1,6 miljoner tv-hushåll som berörs av konflikten. Tele2 har skrivit brev till alla 349 riksdagsledamöter på temat att det inte är vårt fel. Nu också en skrivelse direkt till näringsminister Ibrahim Baylan där Tele2 kräver att ministern ingriper.

Publicerad: 17 december 2019, 11:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Om regeringen inte markerar att det är denna delning som nu är första fokus ökar kravet på att regeringen måste båda säga och göra något för att försvara yttrandefriheten”, skriver Jan Scherman.

Foto: Janne Naess


Ämnen i artikeln:

Tele2Jan SchermanCom hem

Regeringen blir alltmer trängd, men vill inte säga något, utan hänvisar till att detta är en så kallad operativ fråga för ledningen på Telia.

Statens roll i den pågående tv-konflikten är inte bara unik. Den är djupt besvärande och för omedelbart tankarna till Jan Stenbecks gamla replik om att Sverige är en Bananrepublik. Då handlade det om att hans syster Margaretha af Ugglas var utrikesminister och han själv ägde TV3 samt fått en stor ägarpost i nybildade TV4 för en billig penning. Därtill var en av hans bästa kompisar Lars Engqvist tung man i den då fortfarande statsbärande socialdemokratin samt kommunalråd i Malmö och med ett eget mediemagasin i TV3. Senare blev tidigare vice statsministern Odd Engström styrelseordförande för Stenbecks huvudbolag Kinnevik.

”Det betyder att staten sitter på den totalt dominerande nyhetsförmedlingen i både radio och tv. Det är bland annat Ekot, Rapport, Aktuellt och TV4 Nyheterna.”

Jag vill påstå att Banarepubliken Sverige utvecklats på senare tid. Staten är huvudägare i Telia med sina 38 procent av aktierna. Telia som numera äger TV4. Samma stat är ju också huvudman för SVT, SR och UR. Det betyder att staten sitter på den totalt dominerande nyhetsförmedlingen i både radio och tv. Det är bland annat Ekot, Rapport, Aktuellt och TV4 Nyheterna. Samt granskande program som Kalla Fakta och Uppdrag Granskning. Om staten vore en annan stat än den som nu styrs med en något bräcklig minoritetsregering, utan en helt annan så skulle ju detta läge kunna leda till obehagligheter av den typ vi sett i till exempel Polen där en mer handgriplig styrning av public service nu genomförs. Även ingrepp mot privata medier man inte gillar.

Men det räcker dock mycket väl med dagsläget. Statsägda TV4:s nyheter 19.00 och 22.00 är nedsläckta för 1,6 miljoner. Nyligen ville helt statsägda SVT starta ett nyhetsprogram och tablålägga det rakt mot TV4:s nyheter. TV4:s vd Casten Almqvist rasade och anklagade SVT för att begränsa människors valmöjligheter och att detta därmed var ett allvarligt slag mot den mångfald som ska inrymmas i en väl fungerande yttrandefrihet. SVT:s mediechef Jan Helin slog först tillbaka, men vek sedan ned sig. Nu är ju TV4 nedsläckt för många tittare och spelplanen har på sätt och vis öppnats för Helin att komma tillbaka med sin idé om lokala nyheter 22.00. TV4 har ju för övrigt sedan flera år lagt ned sina mer än 20 lokala tv-stationer då man ansåg att det var en dålig affär. 

Det är inte bara Ibrahim Baylan som trots statens ägarkontroll i både SVT och TV4 valt att hålla sig undan offentligheten. Kulturminister Amanda Lind, som på sitt ansvarsområde har både yttrandefriheten och demokratin, har inte heller sagt någonting. Vad händer om det uppstår ett breaking-news läge där det måste skickas ut så kallade VMA-meddelanden – viktigt meddelande till allmänheten. Det ska public service göra, men TV4 har alltid också påklätt sig den rollen. Igen – bra med mångfald som verkligen säkerställer att allas nås av nyheten. Valfriheten att följa riksrättsprocessen mot Donald Trump eller det också dramatiska politiska läget i Sverige genom att välja olika tv-kanaler är nu starkt beskuren. Gäller därmed också den kanske viktigaste frågan av alla – miljöhoten mot planeten. 

Staten har hamnat i ett besvärande läge. Att lägga sig i den pågående konflikten skulle omedelbart få berättigad kritik, som handlar om att ägare staten lägger sig i en verksamhet som ska drivas med totalt oberoende. Men samtidigt blir det också besvärande att staten som ska vara en garant för yttrandefriheten totalt passivt åser att en stor av folket blivit fråntagen sin valfrihet. Det är bara i en Bananrepublik en så absurd situation kan uppstå.

”Det är alltid svårt att veta vem som är ond respektive god i en konflikt. Vem som är Dart Vader och Luke Skywalker. Tele2 eller TV4? Båda spelar nu offerlamm.”

Ansvaret för den uppkomna situationen vilar tungt på före detta näringsministern Mikael Damberg, som valde att vara helt passiv när Telias ledning förhandlade om köpet av TV4. Damberg svarade för att staten inte ens tog en styrelseplats – en position som kunnat användas till att i tid påtala riskerna med förvärvet. Nästa minister Ibrahim Baylan inledde som sin föregångare, men var sedan pådrivande för att byta ut både vd:n Johan Dennelind och styrelseordföranden Marie Ehrling. Nu är Lars-Johan Jarnheimer ordförande på Telia efter att i många år varit vd på Tele2 och under den tiden bekämpat Telias starka ställning. Ny vd blev Alison Kirkby, som också varit vd på Tele2. En Bananrepublik förnekar sig aldrig.

Det är alltid svårt att veta vem som är ond respektive god i en konflikt. Vem som är Dart Vader och Luke Skywalker.

Tele2 eller TV4? Båda spelar nu offerlamm. Båda tycks ha glömt riskerna i en tid då uppenbarligen inte särskilt många saknar TV4 eller Com Hem. Båda tror sig vinna på utpressningstaktiken, trots att båda riskerar långsiktiga förluster då tv-tittare nu hittar andra valmöjligheter. Ingen vill bära den svarta masken. Det är dock ställt utom allt tvivel att staten genom eget agerande fått det sämsta läget i det här spelet. Sämsta kortet i kortleken heter Svarte Petter. Det kortet handlar om att genom ägande dominera tv-marknaden i Sverige. Vara storägaren bakom landsomfattande nyhetsförmedling genom både SVT och TV4. 

Den utväg som återstår för att kunna kasta det svarta och besvärande kortet är att sätta delningen av Telia på ”fast track”, och därmed privatisera Telias tjänstedel med bland annat TV4. Synd om medarbetarna på TV4 som därmed måste börja jobba med en ny försäljningsprocess och ägna tid åt producera power-points till nya köpare i stället för att göra bra tv åt folket.

Om regeringen inte markerar att det är denna delning som nu är första fokus ökar kravet på att regeringen måste både säga och göra något för att försvara yttrandefriheten.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jan Scherman

Diversearbetare inom media

Ämnen i artikeln:

Tele2Jan SchermanCom hem

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev