onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Rasar mot Direktpress: ”Fullständigt vansinnigt”

Publicerad: 2 maj 2019, 16:48

Figge Falk och hans far Christer Falk. Christer Falk grundade Östermalmsnytt för 52 år sedan.

Foto: Privat

Christer Falk startade lokaltidningen Östermalmsnytt 1967. Nu reagerar hans son Figge Falk starkt mot Direktpress namnbyte av de klassiska innerstadstitlarna. ”Jag hoppade högt när jag såg det”.


Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Lokaltidningskoncernen Direktpress byter namn på tidningarna i Stockholm och Göteborg. 

Något som får förre ägaren av innerstadstidningarna Figge Falk att reagera. Hans far startade Östermalmsnytt för över 50 år sedan.

– Jag läste det i Vi i Vasastan och hoppade högt när jag såg det. Det är fullständigt vansinnigt. Det är ett så inarbetat namn och känt varumärke, säger han till Dagens Media. 

Hur tror du att reaktionerna kommer att vara?
– Jag tror att folk kommer skaka på huvudet och fråga sig vad tusan det är som händer. Jag har redan hört några som undrade vad det var frågan om, när de såg det i en egenannons för några dagar sedan.

Figge Falk var under flera år chefredaktör för bland annat Vårt Kungsholmen:

– Det blir ett ännu märkligare namn; KungsholmenDirekt, vad är det? Kungsholmen är så långt, det blir ett jätteklumpigt tidningsnamn. Jag tycker det är konstigt och märkligt, vansinnigt. 

Han började jobba på Östermalmsnytt redan som 16-åring, som fotograf, gick sedan Journalisthögskolan och hann med en sväng både på Aftonbladet och Expressen innan han återvände till lokaltidningarna. Figge Falk tror att grundaren, pappa Christer Falk som dog 2013, inte hade blivit nöjd. 

– Han hade blivit galen, tror jag. Det var pappa som kom på namnet Östermalmsnytt, som är en av Sveriges första lokaltidningar. Han var svensklärare och kom på idén, ’vänta kan det inte fungera med en lokaltidning på Östermalm’. Alla skakade på huvudet, men tidningen har ju gått som tåget i alla år. 

Samtidigt har Figge Falk viss förståelse för själva namnbytet:

– Jag förstår varför Direktpress byter för de vill att det ska hänga ihop på något sätt. Konkurrenten Mitt i har ju ett oerhört smart namn – då kan man säga Mitt i-tidningarna och det funkar för alla titlar. Här vill man att folk ska säga Direkttidningarna. Men då får man byta till något smartare som näratidningarna, som blir Nära Östermalm, men ÖstermalmDirekt? Det är ungefär som att Aftonbladet skulle byta namn till BladetDirekt eller något liknande. Det är jättemärkligt. 

Figge Falk tog in Svensk Direktreklam (SDR) som delägare 1999 och jobbade själv kvar som chefredaktör. Han sålde tidningarna till SDR 2004 och började som huvudredaktör på Direktpress. 

2008 sa han upp sig för att börja som chefredaktör på Lokaltidningen i södra Sverige, där han jobbade till 2012. I dag är han pensionär.
– Jag gick i tidig pension och jobbar delvis som tidningskonsult. 

LÄS ÄVEN: Klassiska lokaltidningarna byter namn 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev