onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Radio- och tv-licensen kan skrotas

Publicerad: 28 augusti 2017, 06:32

Den nya avgiften kommer enligt uppgifterna att vara baserad på den enskildes inkomst. Foto: Janne Naess

Den utredning som tillsats för att ta fram ett nytt finaniseringssystem av public service kommer föreslå att det nuvarande licenssystemet ska tas bort. Det enligt uppgifter till Sveriges Radios program Medierna.

Ämnen i artikeln:

MediernaSRSVT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


I december förra året beslutade regeringen om att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att utreda ett nytt system för finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

Enligt källor som SR:s program Medierna varit i kontakt med kommer kommittéen, med representanter från samtliga riksdagspartier, föreslå att det nuvarande systemet med en licensavgift skrotas och att en framtida finansiering istället ska ske via skattesedeln.

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt, säger Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén till Medierna.

Enligt Medierna har Socialdemokraterna, som tidigare varit emot en finanisering via skattesedel, nu vänt i frågan.

Den nya avgiften kommer enligt uppgifterna att vara baserad på den enskildes inkomst.

Det är den 17 november som förslaget ska presenteras för regeringen, varpå det går ut på remiss innan riksdagen kan fatta beslut under våren eller hösten 2018.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev