Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Ny undersökning: fortsatt hög andel hot mot journalister

Publicerad: 21 augusti 2019, 11:00

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert

Foto: Tor Johnsson

Enligt en ny undersökning från JMG i samarbete med Journalistförbundet uppger närmare 30 procent av de tillfrågade journlisterna att de har utsatts för hot under det senaste året. SJF:s ordförande Ulrika Hyllert är oroad: ”Ytterst en demokratifråga”.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Siffran är i samma nivå som två tidigare undersökningar som JMG gjort bland Journalistförbundets (SJF) medlemmar. Ulrika Hyllert säger till Dagens Media att det är oroväckande och problematiskt men att det tyvärr inte överraskande. 

Undersökningen visar att hoten påverkar journalisterna. Fyra av tio uppger att de avstått från att bevaka vissa ämnen, personer eller grupper till följd av hotrisken. Över hälften av de tillfrågade har känt sig rädda efter hoten. 

- Det är ytterst en demokratifråga att det finns journalister som undviker att bevaka ämnen för man inte vill bli utsatt för hot, säger Ulrika Hyllert. 

I stället för att vända sig till polisen väljer fler journalister att kontakta sin arbetsplats. Vid 2013 års undersökning angav en tredjedel av de som vidtagit någon åtgärd att de hade polisanmält medan årets undersökning visar att motsvarande siffra är 12 procent. 

- Det är glädjande att fler har mer kompetens på redaktionerna och vi har satsat mycket på att utbilda på arbetsgivarsidan.

Ulrika Hyller menar att de politiska åtgärder som vidtags inte har hjälpt.

- Även om det är några politiska åtgärder har vidtagits, så är vi bara i början. När vi har medlemmar som anmäler eller pratar med polisen är det på väldigt få håll där man blir förstådd eller bemött på ett bra sätt. Allt för många känner att det inte är värt att anmäla. Det kan inte vara så att bara några få i Stockholm hamnar hos rätt utbildade poliser. Det är inte tillräckligt, säger Ulrika Hyllert.

Ulrika Hyllert menar att Journalistförbundets åtgärder framöver kommer vara att fortsätta med utbildning och politiskt påverkansarbete. De vill se en straffskärpning gällande hot mot journalister.

- Inte för att högre straff minskar brottslighet, utan för att lagföra dem som begår brotten. 

Om undersökningen

Undersökningen gjordes under våren 2019 och frågorna avsåg de senaste tolv månaderna. Resultatet kan därför läsas som att de till stor del speglar förhållandena under 2018. Undersökningen skickades till drygt 5000 av Journalistförbundets medlemmar och svarsfrekvensen är 30 procent, vilket motsvarar drygt 1500 medlemmar. 

Axel Duberg

Reporter

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev