Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Norska public service slutar spela Michael Jackson

Publicerad: 5 mars 2019, 07:49

Michael Jackson

Foto: Wikimedia

NRK slutar spela Michael Jackson. Bolaget hävdar att de vill ta hänsyn till folks känslor, inför sändningen av dokumentären där stjärnan anklagas för sexuella övergrepp.


Ämnen i artikeln:

NorgePublic service

Den 10 mars ska norska NRK visa en dokumentär om Michael Jackson, där två män hävdar att de som barn utsatts för sexuella övergrepp av världsstjärnan.

I två veckor innan att  ”Leaving Neverland” sänds, avstår NRK från att spela Michael Jacksons musik i sina radiokanaler. 

– NRK har gjort detta för att visa hänsyn till folks känslor, säger musikchef Knut Henrik Ytre-Arne till den norska nyhetsbyrån NTB.

Filmen som beskrivs som kontroversiell, har väckt mycket uppståndelse. Michael Jackson friades 2005 i domstol från anklagelserna om sexuella övergrepp.

Advokaten Marius Graasvold, som företräder flera organisationer och upphovsmän inom konst- och kulturfältet är kritisk till NRK:s beslut.

– Det är inte NRK:s roll att värdera artisters moraliska kvalité. Här gör de sig till både domare och bödel i en fråga.

Efter att dokumentärens premiär i USA stämde Michael Jacksons dödsbo HBO på närmare en miljard kronor.

Även SVT kommer att sända dokumentären. Till SVT Kultur säger Ingemar Persson, som är programchef på SVT Dokumentär, att han vill att dokumentären ska väcka debatt.

– Klart jag ser en problematik, men för mig är filmen relevant och det finns en skälig grund till vad männen hävdar, säger han.

Ett annat skäl till att SVT visar dokumentären, är enligt Ingemar Persson att det är viktigt att folk ska våga kliva fram och berätta om liknande händelser. 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NorgePublic service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev