tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

MP:s Amanda Lind blir ny kulturminister

Publicerad: 21 januari 2019, 11:19

Amanda Lind. Foto: Pressbild

Amanda Lind, partisekreterare i Miljöpartiet, blir ny kulturminister i Stefan Löfvens regering. "Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att stärka allas rätt till kultur", sade hon under dagens pressträff.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAlice Bah KuhnkeStefan Löfven

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


När Stefan Löfven idag meddelade sin nya regering står det klart att det blir Amanda Lind, partisekreterare i Miljöpartiet, som blir ny kultur- och demokratiminister. 

På Miljöpartiets sajt beskrivs hennes hjärtefrågor kultur, klimat samt skola och utbildning. Om kulturen säger hon: 

"Kulturen ger upplevelser, stärker bildningen och får nya idéer att växa. Konst och kultur kan utmana etablerade föreställningar och stimulera det kritiska tänkandet. Alla ska ha möjlighet att ta del av och utöva konst och kultur".

Hon säger även: 

”Vår demokrati ska främjas, journalister och konstnärers frihet skyddas och oavsett om du bor i storstad eller på landsbygden ska du ha tillgång till att utöva och uppleva kultur".

Amanda Lind har varit aktiv miljöpartist sedan slutet av 90-talet, är legitimerad psykolog och har varit språkrör för Miljöpartiet i Härnösand. Hon har även varit vice ordförande för Kulturforum i Västernorrland. 2011 – 2014 var hon ordförande i Samhällsnämnden i Härnösand och hade ansvar för fritids- och kulturfrågor.

– Hon är en erfaren och respekterad kommun- och rikspolitiker. I den här tiden när det är viktigt att värna kulturen, det fria ordet och att främja vår demokrati, är jag glad att välkomna Amanda till regeringen, sade statsminister Stefan Löfven när han presenterade Amanda Lind under dagens pressträff, enligt DN.

– Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att stärka allas rätt till kultur, och med barn och ungas likvärdiga tillgång till kultur, med att säkra demokratin, och säkra den granskande fria journalistikens oberoende, sade Amanda Lind själv. 

Tidigare kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) meddelade i december att hon skulle sluta som minister när den nya regeringen tillträder, även om det skulle bli rödgrönt styre. 

LÄS MER: "Vi ska skapa större förutsättningar för frihet" 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev