tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Metros rekonstruktion beviljad – ska bli veckotidning i framtiden

Publicerad: 1 april 2019, 06:23

Metros vd Christen Ager-Hanssen

Foto: Janne Næss

Vd:n Christen Ager-Hanssen vill göra Metro till en hemdistribuerad veckotidning.

Ämnen i artikeln:

MetroChristen Ager-Hanssen

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Stockholms Tingsrätt har beviljat Metros ansökan om företagsrekonstruktion.

Metro skriver i ett pressmeddelande att de senaste årens minskade annonsintäkter ligger bakom rekonstruktionsansökan, och hävdar att den tidigare ägaren Kinnevik medvetet dolt Metros verkliga ekonomiska behov av avsättningar till omstruktureringskostnader. Dessa beräknades till 200 miljoner koronor, skriver Metro.

LÄS MER: Metros anställda utan lön 

Den budget och prognos som lämnades av Kinnevik och tidigare vd:n Leif Eliasson inför köpet – ett positivt resultat om 10 miljoner kronor – avvek med 60 miljoner kronor från det kända behovet av budgetjustering, som var en förlust om 50 miljoner kronor. Det hävdar mediebolaget. 

Metro förklarar den stora skillnaden med en kortsiktig lönsamhetsstrategi under slutet av 2016, som förbättrade årsresultatet. Detta ska ha underminerat möjligheterna att driva en lönsam verksamhet en lång period efter.

LÄS MER: Efter utebliven Metro – annonsör stoppar kampanj 

I ett försök att nå lönsamhet igen har Metro- och Custos-koncernen genomfört stora investeringar i nya digitala plattformar, samt slutit avtal med e-handelsföretag runt om i Europa. 

– I vår nya plan finns utgivning av en hemdistribuerad veckotidning, en omfattande digital satsning samt en ny affärsmodell som ska täcka upp för den traditionella annonsaffären, kommenterar Christen Ager-Hanssen, ägare och vd för Metro Media House AB.

LÄS MER: Konkurrenterna om Metro: Ger oss möjligheter 

Under rekonstruktionen kommer bolaget att fokusera på kostnadsbesparingar och omställningsåtgärder. I planen ingår bland annat att bolaget ska byta till en mer ändamålsenlig lokal. Dessutom kommer Metro att knytas närmare Custos-koncernens övriga verksamhet.

– Det finns en tydlig plan och en stark ägare med en hög ambition i Metro och dess framtid. Om de berörda parterna i processen är beredda att dra sitt strå till stacken så kommer företagsrekonstruktionen kunna bli klar relativt snabbt, kommenterar Marcus Wenner på Svensk Företagsrekonstruktion, som bistår Metro i processen.

Ambitionen är att rekonstruktionen ska vara klar till sommaren.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev