Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Metro ”pausar” Cissi Wallin

Publicerad: 4 mars 2019, 10:34

Cissi Wallin lämnar Metro efter tolv år.

Foto: Frankie Fouganthin (Wikimedia Commons) / Janne Næss

På grund av en konflikt med publishern Thomas Eriksson lämnar Cissi Wallin Metro. I alla fall så länge han är kvar.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinmetooMetro

Efter tolv år som krönikör slutar medieprofilen Cissi Wallin att skriva för Metro. Anledningen är enligt henne att Metros publisher Thomas Eriksson beslutat att ”pausa” samarbetet efter sådant som hon skrivit på Instagram. 

Bland annat har Cissi Wallin namngivit män som anklagats under metoorörelsen, trots att de inte varit dömda. Hon har även via sociala medier organiserat feministiska demonstrationer. 

Cissi Wallin accepterar inte Metros tilltag, och hävdar att hennes inlägg på sociala medier aldrig tidigare varit ett problem. Under våren ska Thomas Eriksson granska hennes Instagraminlägg, för att besluta om hon ska få komma tillbaka.

Cissi Wallin säger att hon inte är intresserad av att komma tillbaka så länge Thomas Eriksson sitter kvar på sin post. Hon hävdar dessutom att Metros agerande är ett uttryck för deplatforming.

– Kvinnor deplatformas på ett helt annat sätt än män. Måttstockarna är så olika för hur en man generellt kan bete sig, säger hon till TT.

Deplatforming betyder att man försvårar för en person att kunna uttrycka sina åsikter inför en bred publik.

Thomas Eriksson har en annan bild av vad som hänt, och skriver till TT: ”Det finns skäl till beslutet som Cissi Wallin inte redogör för, men diskussionen kring det vill jag hålla mellan henne och mig[...]” 

Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal på grund av de anklagelser hon riktade mot den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen under metoo-rörelsen.

Efter anmälan har även SVT valt att stoppa ett program som Cissi Wallin spelade in på frilansbasis förra året.  

LÄS MER: SVT om beslutet att stoppa Cissi Wallins program 

Cissi Wallin hävdade då på Instagram att SVT behandlat henne ”totalt förnedrande, orättvist och till synes helt omdömeslöst”.

– När det nu är tydligt att det kommer ett åtalsbeslut i närtid skulle en publicering just nu bli märklig eftersom reportaget inte berör det kommande åtalet i Sverige, sade Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle, till Dagens Media i höstas. 

Metros publisher uppger till TT att han hoppas att Cissi Wallin så småningom ska åtevända till tidningen.

”Cissi Wallin är en fantastisk skribent med viktiga åsikter och jag hoppas att detta ska lösa sig så att hon kommer tillbaka som kolumnist hos Metro”, skriver han.

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cissi WallinmetooMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.