Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Mediesverige sörjer Adam Alsing

Publicerad: 16 april 2020, 06:35

NRJ, som samarbetar med Bauer Media, berättar på Facebook och den egna sajten om Adam Alsings bortgång.

Adam Alsing, en av branschens mest erfarna och skickligaste programledare, har avlidit i sviterna av covid-19. Hans död tas emot med chock och sorg bland vänner och kollegor.


Ämnen i artikeln:

Adam AlsingCoronaviruset

Adam Alsing var av branschkollegor inte bara känd som en humoristisk, proffsig, intelligent och erfaren programledare i radio, podd och tv. Han var också känd som en varm och omtänksam person som tog sig tid att stötta och hjälpa andra i branschen. 

När Adam Alsing död tillkännagavs under onsdagskvällen, via Daniel Lagerqvist, kommunikationschef på Discovery Networks, började såväl etablerade medier som sociala medier att fyllas med varma minnen av Adam Alsing. 

– Adam berörde så väldigt många, han var en så otroligt fin person på så många plan, inte bara på ett professionellt plan utan också som vän. Han var så otroligt nära. Han fanns alltid till hands, Adam, säger Anders Timell, som gjorde ”Äntligen Morgon” ihop med Adam Alsing under många år, till SVT, enligt Expressen.

”Adam Alsing har gått bort och jag vill inte förstå det. Kommer ihåg generositeten, den känslomässiga närvaron, smartnessen, omtänksamheten och medmänskligheten.”

Författaren Fredrik Backman minns hur han ofta fick beröm av Adam Alsing, vid upprepade tillfällen under många års tid. 

”Jag vet att han gjorde samma sak för massor av människor, nätet svämmar över av anekdoter nu, och det är en så fin sak att kunna säga om en person: Folk som bara träffade dig som allra hastigast tyckte om dig. För de flesta av oss är det inte så, oss måste man lära känna för att tycka om”, skriver Backman på Instagram.

Alex Schulman skriver i sin blogg hos Expressen att Adam Alsing alltid hade ”empatin som livshållning”, och att han ”aldrig har känt någon som Adam”.

”Det är så många i världen som kan vara tramsiga. Och så många som kan vara djupsinniga. Men så få som kan vara både och. Han var den mest egensinniga kombinationen av djup och bredd, av intellektualism och omfamnande underhållning. Han var alltid barnsligare än alla andra i rummet. Alltid smartare än alla andra i rummet”, skriver Alex Schulman. 

Dan Panas, som under många år jobbade med Adam Alsing som presschef på Kanal 5, skriver på Facebook:

”Adam Alsing har gått bort och jag vill inte förstå det. Kommer ihåg generositeten, den känslomässiga närvaron, smartnessen, omtänksamheten och medmänskligheten. Det som ibland kallas professionalitet, men som egentligen handlar om att våga vara människa. En fantastiskt fin människa. Alla mina tankar går nu till Adams familj.”

Gry Forssell, som arbetat med Adam Alsing både i flera tv-produktioner och i Mix megapol, säger till DN om Adam Alsings styrkor som programledare:

– Han hade alltid glimten i ögat och förmågan att ta ett rum med sin charm. Man kände att han älskade sitt jobb, att han verkligen tyckte att det var roligt med underhållnings-tv och -radio. Han var väldigt ambitiös, duktig och smart.

Agneta Sjödin, som jobbade med Adam Alsing redan i början av 90-talet på ett nystartat TV4, är chockad över sin väns död.

– Det känns så orättvist och så fruktansvärt. Jag har svårt att ta in det, säger hon till TV4.

– Adam och jag gjorde ”Tur i kärlek” (1991, reds anm.) ihop och sen ledde vi ”Kristallen” (2005). Det var så jäkla kul att få jobba med Adam igen, för han är så jäkla schysst, Adam. Det har han alltid varit.

”Jag älskar dig. Är helt förkrossad. Tack för allt du gett mig Adam. Jag kan inte förstå eller ta in. Jag tänker på dig och din familj varje sekund.”

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Adam Alsings program ”NRJ Morgon” ställs in tills vidare. Adam Alsings kollegor får nu krisstöd. 

– Självklart är kollegorna väldigt påverkade av det här otroligt tråkiga beskedet, säger Richard Mazaret, vd för NRJ Sverige, till Aftonbladet.

NRJ planerar en hyllning till Adam Alsing vid lunchtid i dag.

– Vi kommer hylla vår fantastiske Adam på olika sätt på radion de närmaste dagarna och med en tyst minut klockan 12.00 i dag, säger Richard Mazaret.

LÄS OCKSÅ: Discovery hyllar sin stjärna Adam Alsing: ”Han har betytt otroligt mycket för oss”

Adam Alsing ledde NRJ Morgon ihop med komikern Messiah Hallberg och Klara Doktorow, samtidigt som han hade podden ”Adam och kompani” tillsammans med med Daniel Breitholtz och Vanessa Falk.

”Jag älskar dig. Är helt förkrossad. Tack för allt du gett mig Adam. Jag kan inte förstå eller ta in. Jag tänker på dig och din familj varje sekund”, skriver Vanessa Falk på Instagram.

Messiah Hallberg skriver på Instagram:

”Saknar dig redan oerhört. Du varma, fina vän med ditt smittande skratt. Ingen fick mig att känna mig roligare än du”. 

Klara Doktorow beskriver kollegans död som ofattbar.

”Om det finns en himmel så vill jag dit, där du är. För där är det garanterat smart, underbyggt, roligt!, lite soligt och det luktar garanterat betyg 5/5 av lyxig parfym och djup skog på blå buss mot Södermalm. Vi ses snart och jag lovar att ta med mig kastanjetterna. Älskade, älskade Adam”, skriver hon på Instagram.

Adam Alsing blev 51 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru Anette och sina två söner.

LÄS OCKSÅ: ”Precis så varm och omtänksam som i etern”

Adam Alsings karriär

TV4:
1990 – ”Twist & shout”
1991 – ”Tur i kärlek”
1992 – ”Casanova”

TV3:
1993-1997 – ”Adam”

1998 – ”Utmanarna”


Kanal 5:
2000-2005 – ”Big brother”

2003 – ”Masterplan”

Ninja Warrior Sverige

Arga Snickaren med Adam Alsing

Världens Tuffaste Jobb

Top Gear Sverige

Bäst i Sverige

TV4:

2006-2007 – ”Jeopardy”

2006 – ”100%”

2007 – ”Pokerfejs”

2008 – ”Tack gode gud”

2009-2014 – ”Sveriges värsta bilförare”

2010 – ”Förkväll”


TV3:

2011 – ”Adam Live”

2012 – ”Min pappa är bättre än din pappa”

2014 – ”Talang”

 

Radio och podcast:
1988-1989 – Radio Värmland

2001-2004 - Radio City 105,9

2004-2011 - ”Äntligen morgon” på Mix Megapol

2012-2020 ”Adam och kompani” (podcast)

2013-2016 – ”Rix morronzoo” på Rix FM

2018-2020 – Vakna med NRJ

 

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Adam AlsingCoronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev