fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Medier presenterar nytt etiskt system

Publicerad: 3 april 2018, 06:37

Systemet ska underlätta för privatpersoner att anmäla publiceringar som kränker den personliga integriteten. "Det vi vill göra är att ge den enskilda individen en möjlighet att också anmäla det vi gör digitalt och socialt", säger SR:s vd Cilla Benkö.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Det står i dag klart att mediebranschen har enats om ett nytt etiskt system. Det skriver flera företrädare för det nya systemet i ett debattinlägg som bland annat publicerats i Expressen och Svenska Dagbladet.

Det innebär att de organ som tidigare prövat klagomål från enskilda personer som känt sig orättvist behandlade i pressen, Allmänhetens pressombudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON), nu ersätts av Allmänhetens medieombudsman (MO) och Mediernas etiska nämnd (MEN).

Ingår i det nya, självreglerande systemet gör bland annat flera tidningar, SVT, TV4, TT, Sveriges Radio, Svenska Journalistförbundet och branschorganisationer så som TU.

Anledningen till det nya systemet är att mediernas etiska system ska stärkas och dessutom utökas. Därför kommer det nya systemet att innefatta publiceringar på samtliga plattformar; radio och tv samt digitalt och socialt.

– Det vi vill göra är att ge den enskilda individen en möjlighet att också anmäla det vi gör digitalt och socialt. Det går inte idag. Idag kan man bara anmäla det vi gör i FM-radion och få det prövat av Granskningsnämnden om man tycker att man personligen har blivit illa behandlad eller kränkt på ett otillbörligt sätt, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, till Kulturnytt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev