tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Medieägandet och makthavarna – här är alla artiklar

Publicerad: 13 mars 2023, 07:04

Dagens Media reder ut hur den svenska mediekartan ritats om genom korsägande, partnerskap och utländska aktörer.

Foto: Getty Images

Under förra veckan kartlade Dagens Media hur det svenska medieägandet ser ut, vilka spelare som står bakom mediehusen, de mindre tidningarna och uppstickarna i branschen. Här samlar vi hela granskningen.

Ämnen i artikeln:

Tema: Det svenska medieägandet 2023Digitala temaveckorToppnyheter förmiddag

 

Konsolidering, korsägande och utländska aktörer – så har mediernas ägarkarta ritats om 

De senaste åren har konsolideringstakten växlats upp och nya ägarstrukturer tagit form på den svenska mediemarknaden. Dagens Media reder ut hur kartan ritats om genom korsägande, partnerskap och utländska aktörer.

 

Forskaren om hur medieägandet förändrats: ”Vi har gått mot färre och större aktörer” 

Forskaren Jonas Ohlsson redogör för sina insikter gällande utvecklingen på medieområdet: 

✓ Institutionaliserat ägande på radio och tv-marknaden
✓ Större och färre enheter på dagspressidan
✓ Norsk dominans

 

Alla äger alla – korsägande nya modellen för svensk dagspress 

Allt fler mediehus har ägande i varandra. Ökad finansiell stabilitet och accelererad digital transformation är två anledningar till korsägande – som de senaste åren dykt upp som den nya ägarmodellen för en stor del av den svenska dagspressen. ”Utan den nya ägarstrukturen hade vi inte varit där vi är idag”, säger Stampen Medias vd Johan Hansson.

 

Här är kvinnorna som leder public service-jättarna 

De senaste åren har alla tre public service-bolag haft kvinnliga vd:ar. Samtidigt domineras styrelserna och ledningsgrupperna av kvinnor. Här är hela listan på människorna som styr SVT, SR och UR.

 

Tre styrelseproffs om mediebolagens hemligaste rum – så jobbar de med strategi, jämställdhet och mångfald 

Strategi, jämställdhet, hållbarhet och mångfald är bara några av de områden som styrelserna i mediesverige jobbar med just nu. Dagens Media har pratat med tre kvinnor med lång erfarenhet av styrelsearbete och att leda bolag för att ta tempen på de hetaste ämnena i styrelserummen.

 

Bransch för bransch – så (o)jämställda är svenska mediebolag

Majoriteten av de som styr Sveriges mediebolag är män. Dagens Media kartlägger jämställdheten i Mediesverige. 

✓ Professor Malin Malmström: Jämställda bolag presterar bättre
✓ Bolag för bolag
✓ NTM:s Lina Hedenström om 50/50-initiativet
✓ Stampen om vikten av jämställdhet – hur de ska jobba med mångfald

 

Kvinnlig topp hos Google, Linkedin och Tiktok i Sverige 

De globala jättarna saknar i stor utsträckning svensk vd och ledningsgrupp. Dessutom utgörs styrelsen ofta enbart av ett fåtal. Men det är kvinnor som leder Googles, Linkedins och Tiktoks svenska verksamhet.

 

Så ser styret ut bland tidskrifterna 

Snabbt fallande upplagor och svårigheter att hitta en digital affär har gjort att tidskrifternas intäkter rasat. En följd har blivit stora organisationsförändringar på flera håll. Dagens Media synar hur tidskrifternas styrelser och ledningsgrupper ser ut i dag.

 

Männen dominerar utomhusbolagens ledning 

De höga positionerna hos utomhusbolagen domineras av män. I styrelserna och i toppen hos Clear Channel, JCDecaux och Ocean Outdoor lyser kvinnorna med sin frånvaro. Och bara JCDecaux har en jämställd ledningsgrupp.

 

Uppköpen i tv-världen rör om i toppskiktet 

Konsolideringen och uppköpen på tv- och streamingmarknaden har lett till stora förändringar inom bolagens toppskikt. Här är bolagstopparna som ska navigera TV4, Viaplay, Warner Bros Discovery, Telia, Telenor och Tele2 rätt i en hårt konkurrensutsatt marknad.

 

Ljudbolagen lägger ägandet på börsen

Nästan hälften av de svenska ljudbolagen har idag sitt ägande på börsen. Noteringarna är framför allt ett sätt för de relativt unga audioföretagen att snabbt få in kapital för att kunna expandera. Men hur ser det ut med jämställdheten i styrelse och ledning? Dagens Media granskar elva ljudbolag.

 

Så ser ägarbilden ut hos uppstickarbolagen

En investerare återkommer hos Kvartal, Affärsvärlden och Breakit. En annan, som också satsade på Bulletin från start, tillhör Realtids största ägare. Dagens Media synar ägandet och ledningen hos uppstickarbolagen.

 

Lista: De fattar besluten i Mediesverige 2023 – alla namn

Uppköp, konsolideringar och globala spelare som begär allt mer plats. Vilka är beslutsfattarna på svenska mediebolag 2023, när branschen förändras i rasande takt?  Dagens Media kartlägger branschens styrelser och ledningsgrupper – kategori för kategori.

 

Mediebolagens verkliga ägare – kategori för kategori 

Banker, stiftelser, Bonnier och stater – har du koll på de verkliga ägarna bakom svenska mediebolag? Dagens Media kartlägger vilka som äger aktörerna på mediemarknaden 2023.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev