Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Martin Timell slår tillbaka mot TV4: Stämmer både tv-huset och vd:n

Publicerad: 8 mars 2019, 08:48

Martin Timell stämmer TV4 och vd:n Casten Almqvist

Foto: Janne Næss

Martin Timell hävdar att TV4 aldrig har konfronterat honom med några anklagelser, och att de fortfarande inte klargjort varför han fått sparken.
”De var livrädda och offrade mig”, säger den tidigare programledaren, som nu ska stämma TV4 för avtalsbrott och vd:n Casten Almqvist för förtal.


Ämnen i artikeln:

Martin TimellTV4Casten Almqvistmetoo

 

Martin Timell var Sveriges mest googlade person 2017. Över femtusen artiklar har forsat ut ur svenska nyhetsfabriker de senaste två åren, om tv-stjärnan som målades upp som en landets värsta metoo-förövare. För att dämpa den mediala uppståndelsen har han i 18 månader tigit när pressen ringt. 

Sex tidningar, två tv-hus och en radioaktör har han under tiden anmält och fått fällda för publiceringar om honom.

Från och med slutet av oktober 2017 och sju veckor framöver, då mediernas intresse för honom var som mest intensivt, gick Martin Timell inte ut i dagsljus. Reportrar hade stationerat sig utanför porten, och han fick dagligen runt 50 telefonsamtal. Även grannar, både i stan och på lantstället blev uppringda av journalister, berättar han.

Martin Timell säger att han flera gånger behövt akuthjälp av psykvården efter att den massiva mediebevakningen av honom inleddes i oktober 2017.

Med hänvisning till den rättsprocess som Martin Timell befinner sig i, så avböjer han i  nuläget att kommentera anklagelser som riktas mot honom. Han friades från brott i tingsrätten sommaren 2018, men fallet har gått vidare till hovrätten, där det tas upp i april.

Det Martin Timell istället vill prata om, är hur han har behandlats av sin tidigare arbetsgivare TV4. 

Tv-husets svek

– Jag har blivit så oerhört illa behandlad av TV4-ledningen. Från sekunden då jag fick sparken via media, och via ett mail som kom från en TV4-chef ungefär samtidigt, så har jag inte hört ett knyst ifrån dem. Vilka chefer beter sig så?, frågar han sig.

Det stör Martin Timell att TV4 vd:n Casten Almqvist ”haft mage” att sitta på olika scener och berätta hur framgångsrikt han hanterat Metoo-krisen på tv-huset, utan att en enda gång under tumultet ha hört av sig till honom. 

LÄS MER: CASTEN ALMQVIST OM METOO-HÖSTEN PÅ TV4

– Jag har fortfarande inte fått veta varför de bröt vårt avtal. Jag har inte fått veta av dem vilka anklagelser som riktats mot mig, och har därför inte kunnat vare sig svara eller försvara mig, säger Martin Timell.

Han skräder inte orden när han ger sin version av avskedet:

– TV4 kastade mig framför bussen, skändade liket, och kom sedan med uttalanden om mig som gör att jag nu har för att avsikt att stämma Casten Almqvist för förtal –och delar av TV4-ledningen – för vilka chefer gör som de har gjort?

Vad är det TV4:s vd Casten Almqvist har sagt som fått dig att reagera?

– Varför kallade han mig unken ficklukt? Varför enskilt rötägg? Varför en skam för kanalen? Vilken chef gör så? Hans uttalanden var bara för att skada mig. Varför?

Vilka andra chefer räknar du in?

– Det kan jag inte säga, men advokat Peter Ahltin tittar på det i detta nu.

Den 13 oktober publicerade den tidigare Äntligen Hemma-medarbetaren Lulu Carter sitt inlägg på Instagram, där hon anklagade Martin Timell för att vara Sveriges svar på Harvey Weinstein. 

Lulu Carter klargjorde kort efter publiceringen att hon inte anklagade Martin Timell för våldtäkt.

Bara dagar senare svepte Metoo-rörelsen över världen. Få förblev oberörda, och för många svenska publicister som drogs med i vågen, innebar Metoo överträdelser av pressetiska regler. Flera av de svenska mediehus hamnade också själva i blåsväder efter att anklagelser började riktas mot uppburna medarbetare och chefer, om allt från våldtäkter, mobbningsfasoner och otillbörliga närmanden.

Dagen då TV4 uppmärksammade Martin Timell om den tidigare kollegans Instagraminlägg befann han sig på en mässa i Finland. 

– Jag tänkte att nu gäller det att bita ihop och jobba klart. Tre gånger till skulle jag upp på scenen innan arbetsdagen var över.

Väl på svensk mark ringde en TV4-chef och sade enligt Martin Timell, att tv-huset skulle ”försöka dämpa det här”.

Martin Timell brister ut i skratt när han tänker tillbaka på samtalet.

-Det gick sådär. Med vänner som TV4:s pressavdelning behöver du inga fiender.

Kort därefter kom rådet från TV4 att göra en enda intervju, och det med Expressen, säger han.

-TV4-chefer som jag har arbetat med i decennier hörde av sig efter intervjun och berömde mig för att jag hade varit modig och skött det hela bra. Jag har kvar sms:n.

TV4:s vd Casten Almqvist ringde även han, säger Martin Timell, och återger en del av det han säger att de pratat om:

-Casten, kommer detta att påverka vårt framtida samarbete?, frågar Martin Timell.

-Martin, detta är en ickefråga. Självklart inte, svarar Casten Almqvist.

Några dagar senare fylldes löpsedlarna av rubriker om att Martin Timell fått sparken från TV4.

Martin Timell berättar att det var via en tidningsartikel som han fick veta att TV4 brutit samarbetet med honom. Ungefär samtidigt kom ett avskedsmejl från en TV4-chef som beskrev beslutet som oåterkalleligt. I mejlet, som han läser upp, hänvisas bland annat till sådant som Martin Timell sagt i intervjun med Expressen

Att TV4 dessutom enligt Martin Timell drog in lönen för de dryga tre åren som återstod av kontraktstiden, har strött ytterligare salt i såren. TV4 begär dessutom pengar av honom.

– När jag påpekade att de åtminstone kunde ge mig de pengar vi kommit överens om, fick jag ett motkrav. I november 2017 ville de ha 64 miljoner kronor. Nu är vi nere på 10.7 miljoner – så det kanske är på väg åt rätt håll.

Befinner du dig i en process med TV4 just nu?

– Ja. Jag kommer naturligtvis att stämma dem för avtalsbrott.

Samma dag som ditt avtal sades upp skrevs den första artikeln om den allvarliga anklagelsen som sedan blev en polisanmälan. Hur tycker du att TV4 skulle agerat? Är det inte förståeligt att de bröt samarbetet?

– Till att börja med bröt de avtalet en vecka innan jag blev polisanmäld. Jag har hela tiden hävdat att jag är oskyldig till anklagelsen. Det hela hade kunnat få ett helt annat förlopp om TV4 hade pratat med mig. De satt ju uppenbarligen på material som jag inte kände till, och som de vägrat berätta om för mig.

Situationen på Äntligen Hemma

TV4-ledningen fick under hösten 2017 kritik för sin slapphänta hantering av arbetssituationen på Martin Timells program ”Äntligen Hemma”, och för att de inte agerat på de varningstecken som ska ha lyfts kring programledarens beteende. Två år tidigare hade det gjorts en utredning om arbetsmiljön på programmet. Under Metoo-hösten, när anklagelserna mot Martin Timell blev förstaside-material för pressen, gjordes en ny utredning.

Casten Almqvist beskrev resultatet av utredningen som ”smärtsam läsning”  i en tidigare intervju med Dagens Media. Martin Timell hävdar att han aldrig fått se eller bemöta det som framkommit i dessa utredningar. 

Både TV4 och produktionsbolaget Meter Television har anklagats för att ha upprätthållit en tystnadskultur. Anledningen uppges, i intervjuer med tidigare medarbetare, ha varit de vänskapsband som funnits mellan Martin Timell och chefer på både produktionsbolaget och TV-huset.

Vd:n Casten Almqvist har i intervjuer under Metoo hävdat att den privata relationen med Martin Timell inte har färgat förhållningssättet till honom i jobbet. 

Att Martin Timell och hans program varit en kassako för kanalen är också en förekommande förklaring till tv-ledningens tystnad. Enligt Expressen drog Äntligen Hemma in årliga intäkter på 60 miljoner kronor. Tv-programmet rullade i 41 säsonger innan det togs ur tablå år 2017. 

Under Metoo var det flera TV4-chefer som uttryckte självkritik för att de inte agerat kraftfullare två år tidigare, då problemen på Äntligen Hemma först kom upp till ytan. 

Martin Timell tolkar TV4-chefernas självkritik som ett sätt för dem att försöka rädda sig själva i en situation då flera av dem kunde ha rykt.

– De var livrädda och offrade mig istället.

Du hävdar att TV4 inte konfronterade dig med någon kritik som riktats mot dig i samband med utredningen på Äntligen Hemma 2015?

– Korrekt. TV4 har aldrig tagit upp denna kritik med mig. Däremot bad jag om ett möte med kanalen, då jag ville att de skulle gå ut i media och meddela att det är TV4 som anställer och byter ut medarbetare i Äntligen Hemma. Detta efter att jag fått veta att skulden för att folk fick sluta hade skyllts på mig. Jag har aldrig blivit tillfrågad om vare sig anställning eller avsked när det gäller mina programledarkollegor. Aldrig!

Han fortsätter:

– När det gäller anklagelserna om härskarteknik och arghet så har jag självklart en del i det. Jag accepterar inte slarv, som till exempel att inte komma i tid. Jag kräver att alla ska göra sitt bästa. Allra högst krav har jag haft på mig själv: Att uppfinna mig själv varje dag i 21 år.

Martin Timell medger att han kan vara jobbig att arbeta med. Han ställer krav och är inte konflikträdd, säger han.

– Genom åren har jag haft 385 medarbetare på Äntlgen Hemma. Inte en enda av dessa har jag anställt eller avskedat. Mitt stora misstag var att jag inte slutade på Äntligen Hemma för tio år sedan.

Medierna som fälldes

 Under sommaren och hösten 2018 fälldes sex tidningar, två tv-hus och en radioaktör för publiceringar som Martin Timell anmält till Pressens opinionsnämnd och Granskningsnämnden: Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Metro, Hänt i Veckan, SVT, TV4 och Sveriges Radio.

Dagens Nyheters Peter Wolodarski och Aftonbladets Lena Melin argumenterade båda för sina publiceringar genom att bland annat ta upp Martin Timells särskilda plats i svensk offentlighet. 

PON skriver emellertid i sina fällningsbeslut, att det inte räcker med att vara känd för att allmänheten ska kunna utkräva ansvar om man missköter sig. Eftersom Martin Timell inte haft något samhällsbärande ansvar, klandrades medierna för sina publiceringar. Att namnge någon som får allvarliga anklagelser riktade mot sig, anger PON som synnerligen misskrediterande. Enbart påståendet innebär enligt PON en allvarlig skada för en utpekad person.

Medierna fälldes för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Har du några planer på ytterligare åtgärder mot medierna som fälldes?

– Självklart. Men inte bara mot tidningar utan även mot privatpersoner.

När då?

– Mina advokater arbetar med det för fullt.

Så du kommer att stämma dem?

– Ja, jag har blivit så cynisk att jag tror att det enda sättet är att träffa dem där det känns: I plånboken. Hur mycket tjänade Expressen på att ha mig på löpsedeln 19 dagar under en månad?

Där är du och Casten Almqvist eniga. Han beskrevs Expressens bevakning av TV4 under Metoo som ett ”rått och kommersiellt drev som i efterhand klätts i publicistiska termer”.

- Allt handlar självklart om pengar. Masshysteri är vidrigt och det blir en slags massmedial visklek, där allt blir sanning om man bara vill. Och detta totalt utan källkritik.

Hur skulle du beskriva den tid som har varit från oktober 2017 fram tills nu?

– En väldig massa sorg. Inte minst när det gäller mig själv. Jag inser ju att jag har en del i det här, men vi hade kunnat lösa det hela bara TV4 hade kommunicerat med mig. Hade jag haft stöd av TV4 hade jag naturligtvis klarat mig bättre. Men signalen från TV4 till resten av personalen torde vara glasklar:  Kunde vi göra så här mot Martin, så kan vi göra så med er.

Kan man resa sig efter en sådan rapportering som har varit kring dig?

– Självklart kan man göra det.

Vad är din plan, och hur ser du på framtiden?

–Jag vill självklart jobba med tv igen.

Varför tror du att du blev behandlad av TV4 på det sätt som du beskriver?

– Alla blev rädda. Rädda om sina egna jobb. Rädda att bli förknippade med mig. Beröringskräcken bredde ut sig. Alla gjorde allt för att rädda sig själva.TV4 blev ju så rädda att de tog bort alla program jag gjort på kanalen. På 24-timmar var jag totalt utraderad från tv4:s sajt. Varför? Jag är inte dömd för något. Något sådant har vi inte sett sedan Stalintiden.

Han fortsätter:

– Folk blir så rädda att de gör allt för att ducka och inte drabbas av drevet. Casten förnekade till och med att vi känt varandra i 25 år, säger Martin Timell, och citerar ett av Casten Almqvists utalanden under tiden då Metoohösten befann sig i det mest intensiva skedet:

”Vi har träffats i periferin på middagar hos gemensamma vänner”. 

–Jag vet inte var periferin ligger, men uppenbarligen har den vår hemadress, säger Martin Timell.

Dagens Media har försökt nå Casten Almqvist. TV4:s kommunikationschef Malin Willers återkommer istället via mejl, med den enda kommentar som hon säger att tv-huset kommer att ge:

TV4 avslutade samarbetet med programledaren på grund av allvarliga arbetsmiljöproblem. Två oberoende, externa utredningar har konstaterat att det förekommit allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön på produktionen. Programledaren har naturligtvis fått veta varför samarbetet avslutades och han har fått regelbunden återkoppling kring sitt beteende. TV4 accepterar inte kränkningar och trakasserier. Det enda vi möjligtvis ångrar är att vi inte agerade med samma kraft tidigare som vi gjorde under hösten 2017, vilket vi också fått korrekt kritik för ”, skriver hon.

 

 

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev