Medier
Lågkonjunkturen 2023 – så agerar mediebranschen
Publicerad: 6 februari 2023, 06:54
Dagens Medias senaste temavecka handlar om hur mediebranschen påverkas av lågkonjunkturen. Här kan du läsa allt i ämnet. Foto: Kollage/ Getty Images
En sak är säker: 2023 blir en prövning för branschen. Vi har pratat med mediecheferna, säljcheferna, mediebyråerna, företrädare för gratistidningarna och forskarna om hur de planerar att möta utmaningarna under året. Här hittar du allt från vår temavecka om lågkonjunkturen.
RDM
Redaktionen Dagens Media
Forskaren: Här är medieslagen som står sig bäst under ekonomiskt lågtryck
Sveriges BNP väntas minska med 1 procent under 2023 – och forskningen visar att reklambudgeterna minskar ännu mer. Här delar forskarna med sig av sina insikter om hur lågkonjunkturer brukar slå mot medier och annonsering – och vilka medieslag som brukar stå stabilast när recessionens vindar blåser som hårdast.
Publicisterna stryper plånböckerna 2023
Bonnier News, Schibsted och Bauer Media säger sig vara väl förberedda på lågkonjunktur – men sparpaket är redan här, och de håller hårt i plånböckerna:
✓Ny redaktionell plan på Expressen
✓Schibsted: ”Aftonbladets magasinsportfölj måste utvärderas under vägens gång” ✓Fortsatta prishöjningar
✓Digital accelerering
Extrema kostnader större orosmoln än konjunkturen – men gratistidningarna ser möjligheter
Det är inte lågkonjunkturen som oroar gratistidningscheferna mest utan de extrema papperspriserna. Och kombinationen höga kostnader och minskade intäkter är givetvis inte optimal. Samtidigt tror både Mikael Benckert och Fredrik Hammarström att de kan dra fördel av en vikande annonsmarknad. ”Ur allt dåligt kan det komma något gott”, säger Fredrik Hammarström.
Stefan Melesko: Här är medierna som får det tuffast i ekonomisk motvind
Stefan Melesko bryter ned historisk data för att sia om vilka medieslag och företag som kommer att drabbas hårdast av en vikande efterfrågan på grund av svag konjunktur och hög inflation.
Tuffare tider väntar – säljcheferna om 2023
Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och en nedgång på reklammarknaden väntas i år. Säljcheferna på Schibsted, Bonnier News, Clear Channel, TV4 och Filmstaden berättar hur de förbereder sig för – och tänker navigera – under den tuffa ekonomiska tid som ligger framför oss.
Tolv mediebyråchefer svarar på hur de förbereder byrån för den kommande lågkonjunkturen, hur de hanterar kunder som drar ned på medieköpen – och hur sämre tider påverkar årsavtalsförhandlingarna.
Annonsexperternas råd: Så ska du tänka om du måste kapa i marknadsföringsbudgeten
Hanna Riberdahl, Josefin Lundmark och Staffan Ekstam har alla en gedigen bakgrund inom marknadsföring och kött på benen när det kommer till att styra över en marknadsföringsbudget när ekonomin svajar. Marknadsföringsexperterna om:
✓Lärdomarna från förra lågkonjunkturen
✓Hur du bör agera vid besparingskrav
✓Vikten av underbyggda argument
✓De vinnande strategierna
Marie Nilsson: 2023 kan bli hybridtjänsternas år
Hushållen drar i första hand in på annat än mediebudgeten när de ska spara. Men andra saker kan påverka hur pengarna spenderas när ekonomin blir försämrad, skriver Mediavisions vd Marie Nilsson, och konstaterar att vissa affärsmodeller kan gynnas.
Lågkonjunktur för medieköpen – negativ utveckling 2023
Lågkonjunkturen ger sig tillkänna även i medieinvesteringarna. IRM:s prognos visar en negativ utveckling i år och även Sveriges Mediebyråer räknar med en nedgång. Och frågan är när hushållen börjar säga upp abonnemang.
✓Medieslagen som drabbas värst
✓Medieinvesteringarna följer BNP – som väntas minska
✓Så stor är risken för att hushållen drar ner på medieutgifterna
Linnéa Kihlström: Så rustar mediebranschen för lågkonjunkturen
Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som riskerar att slå hårt och brett. Nästa vecka ska Dagens Media ge svar på hur den påverkar mediebranschen.