Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Kritik mot kongressförhöret: Googles vd kom för lätt undan

Publicerad: 12 december 2018, 07:36

Google anses ha kommit lätt undan i förhöret i den amerikanska kongressen.

Foto: Flickr

Det amerikanska kongressförhöret med Sundar Pichai möts av kritik. Låg nivå på frågorna anses ha hjälpt Googles vd att ducka svar om politisk vinkling, datainsamling och planer om en kinesisk censurerad sökmotor.


Ämnen i artikeln:

Google

I går var det Google vd:n Sundar Pichais tur att liksom de andra techjättarna grillas i den amerikanska kongressen. Flera medier, bland annat Techcrunch beskriver utfrågningen som en missad möjlighet där Googles vd lyckades undvika att ge svar på frågor om politisk vinkling, datainsamling och planer om en kinesisk censurerad sökmotor. 

Förhöret fokuserade enligt Techcrunch istället till stor del på en oro från republikanskt håll, för att Googles sökresultat skulle ha en politisk slagsida åt vänster. Detta ifrågasätts av flera medier, då det snarare visat sig att Youtubes algoritmer gynnat högerpopulistiska sidor. 

Google lämnade Kina för åtta år sedan, på grund av landets censur och nätövervakning. Flera medier har på senare tid rapporterat om att techjätten planerar ett nytt inträde i landet, vilket fått flera människorättsorganisationer att protestera. 

Sundai Pichai svarade undvikande på de frågor som ställdes angående angående den påstått planerade sökmotorn, som enligt uppgift går under namnet "Dragonfly". Och bland annat Great Fire, en organisation som kartlägger censur i Kina tolkar i ett twitterinlägg hans otydliga svar som att Dragonfly kommer att bli verklighet.  

"Det finns inga planer just nu på att lansera en söktmotor i Kina [...] Vi tror att det är vår förpliktelse att titta på möjligheter att ge folk tillgång till information. Jag ser det som min plikt, och som jag sagt så kommer vi att fundera noga och engagera oss brett under tiden vi gör framsteg " svarade Google-vd:n på frågan om techbolaget hade planer på en kinesiks sökmotor.

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.