tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Kinnevik: "Trygga med hur affären gick till"

Publicerad: 2 april 2019, 07:39

”Vi har gjort företagsaffärer i över 80 år och en förutsättning för verksamheten är att sköta den här typen av processer med hundraprocentig professionalitet”, säger Kinnevik i en kommentar till Dagens Media. Foto: Wikimedia och Kinnevik

UPPDATERAD. Metros vd Christen Ager-Hanssen planerar att stämma Kinnevik. Investmentbolaget själva säger till Dagens Media att man är trygga med hur Metroaffären gick till.

Ämnen i artikeln:

MetroKinnevikChristen Ager-Hanssen

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Metros vd Christen Ager-Hanssen menar att en före detta Metro-vd körde dubbelspel och blåste upp Metros siffror, på uppdrag av Kinnevik, när gratistidningen såldes till Custos för 50 miljoner kronor. 

Christen Ager-Hanssen säger till Dagens Media att stämningsbeloppet kommer bli högre än den tidigare nämnda summan 300 miljoner kronor. 

– Med omstruktureringar kan det bli både 400 och 500 miljoner. 

Ni köpte Metro för 50 miljoner, hur kan ni begära så mycket?
– Det går, de gjorde en så kallad ”pump and dump”. Bolaget hade en omstruktureringskostnad på ett par hundra miljoner och ett negativt kassaflöde som avvek med mer än 60 miljoner kronor. Detta gör att allt det vi har satt in i bolaget har vi krav på att få tillbaka, plus omstruktureringskostnaden. Då blir det över 300 miljoner. 

Hur stora är egentligen era chanser att vinna ett sådant mål?
– Det är helt uppenbart att de har blåst oss. Allt är extremt väldokumenterat av oss. Tidigare vd:n på Metro var med på detta och han fick säkert betalt av Kinnevik utan att vi visste det. 

Christen Ager-Hanssen uttrycker i en Expressen-intervju att han vill stämma Kinnevik utomlands därför att Custos befinner sig utomlands (England) ”Jag är inte intresserad av att ta Kinnevik på hemmabanan. Vår skada har uppstått utomlands”, sa han till Expressen i måndags. 

– Vi tittar på det just nu. Vi kan lika väl stämma i England som Norge, säger han till Dagens Media. 

Kinnevik själva tar uppståndelsen med ro.
– Vi har följt Christen Ager-Hanssens utspel, säger  informationschefen Torun Litzén. 

Bolaget menar att man är trygga med hur affärsprocessen gick till och att Custos hade tillgång till all tillgänglig information för att korrekt bedöma den finansiella ställningen i Metro. 

– Vi har gjort företagsaffärer i över 80 år och en förutsättning för verksamheten är att sköta den här typen av processer med hundraprocentig professionalitet. Av det vi kan se i media verkar Metro i dag tyvärr, drygt två år efter att vi sålde bolaget, ha ett antal akuta utmaningar. 

– Ager-Hanssen har ju än så länge uttryckt ett antal saker, men någon stämning finns inte inlämnad mot oss. Skulle det bli så, så blir det en fråga som vi får hantera i det rättsliga systemet, säger Torun Litzén till Dagens Media. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev