Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

King magazine klandras efter VM-94-hjältens citat

Publicerad: 25 april 2019, 08:13

Citaten publicerades i King nr 6 2018.

Foto: Youtube/King

King Magazine klandras av Pressens opinionsnämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed i ett reportage om fotbollsagenter. ”Vi accepterar beslutet”, säger Kings chefredaktör Kristofer Stenberg.


Ämnen i artikeln:

King

Texten, som publicerades i nummer 6 2018, är ett porträtt av den förre svenske landslagsmannen i fotboll Martin Dahlin, en av VM 94-hjältarna. I dag är Martin Dahlin verksam som spelaragent och har flera stjärnor i sitt stall – bland andra landslagsbacken Andreas Granqvist. 

I ett stycke beskriver Martin Dahlin agentbranschen förändrad till det negativa – sedan han själv inledde sin yrkeskarriär. Att det i dag förekommer fler skandalhistorier och att alla branscher där det förekommer mycket pengar får sin beskärda del av rötägg. I samband med citaten nämndes agentkollegan Oliver Cabrera.  

Oliver Cabrera anmälde reportaget till Pressens opinionsnämnd (PON) – för förtal och att relevant fakta hade utelämnats. Han menar att uppgifterna skadat honom i hans yrkesutövning då han även hade kopplats ihop med en annan agent som fått fängelse. Vilket gav intryck av att han ”spelade i samma liga”. Men Cabrera hade inte fått yttra sig i texten. 

Tidskriften svarade, genom utgivaren Claes Juhlin, att artikeln var ett personligt porträtt över Martin Dahlin, och således ingen granskning av agentbranschen i stort. Det stycke där anmälaren nämndes utgjorde högst några procent av hel­heten.

Tidskriften såg dock allvarligt på anmälan och erbjöd att i nästa utgåva förtydliga sig.

Till Dagens Media säger Kings chefredaktör och ansvarige utgivare Kristofer Stenberg att beslutet accepteras:
– Vi accepterar Pressens opinionsnämnds beslut angående publiceringen i King Magazine. Vi har redan i vårt svar till PON redogjort vår ståndpunkt i ärendet. I övrigt vill jag inte kommentera den bedömning som PO gjort.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

King

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev