Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Jajja Media anmäls för brister i arbetsmiljön

Publicerad: 1 augusti 2019, 13:45

Unionens skyddsombud vill att Arbetsmiljöverket ska kräva åtgärder av Jajja Media Group – som de menar brister i sitt arbetsmiljöarbete.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

Efter att fackförbundet Unionens regionala skyddsombud gjort ett besök hos Jajja Media Group har sju punkter pekats ut, där brister finns i arbetsmiljön. Bland annat finns det uppgifter om att kränkande särbehandling förekommer, och det saknas skriftliga rutiner för hur det ska hanteras, skriver det regionala skyddsombudet i ett mejl till Jajja Media Group. Det saknas också dokumentation av flera andra delar av arbetsmiljöarbetet, och kring de policy:s som bolaget har i frågan.

I ett svar till skyddsombudet skriver Jajjas finanschef Dan Oxbring att han tolkar kritiken som att det främst handlar om bristande dokumentation av arbetsmiljöarbetet. Men genom att ta fram en ny handbok för arbetsmiljön så ska det felet har åtgärdats, menar man från Jajjas sida.

”Där framgår vem som är ansvarig för vad, blanketter, checklistor och hur vi jobbar systematiskt med detta. Dokumenten är signerade av både vd och ansvarig”, skriver Dan Oxbring i sitt svar. 

Han skriver också att bolaget inte kunnat styrka uppgifter om kränkande särbehandling vid enskilda medarbetarsamtal under våren. De planerar därför att nu genomföra en medarbetarundersökning efter sommaren för att undersöka frågan närmare.

Men svaret var inte tillräckligt ansåg skyddsombudet som valde att begära att Arbetsmiljöverket går vidare med frågan, något som Nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera. 

Frågan ska nu avgöras av myndigheten, som kan besluta om att ge bolaget ett föreläggande eller ett förbud om de finner bristerna allvarliga och att bolaget inte gjort det som de ska för att avhjälpa dem. 

Att kontrollen gjordes av Unionens regionala skyddsombud beror på att det finns minst en Unionen-medlem på Jajja, men ingen lokal skyddskommitté.

Dagens Media har sökt handläggaren vid Arbetsmiljöverket och företrädare för Jajja Media Group utan framgång. 

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljöverket

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev