Medier
Linnéa Kihlström: Hur hållbar är mediebranschen – egentligen?
Mediehusen, annonsörerna och mediebyråerna är rörande överens: Hållbarhet är viktigt. Men hur agerar de utifrån det? Det ska Dagens Media titta på under nästa temavecka.
Publicerad: 16 maj 2023, 05:31
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
För tredje året i rad granskar vi på Dagens Media hållbarhetsarbetet i mediebranschen. Denna gång pratar vi både med mediehusen, annonsörerna och företrädare för mediebyråerna om vad de gör. Samt förstås med experterna om hur företagen kan strukturera sitt arbete på bästa sätt och ta fram mål som verkligen gör skillnad.
Många är nämligen de som säger sig skriva under på att hållbarhetsarbetet är viktigt. De stora företagen lovar mycket och använder fina formuleringar i långa (ofta ganska snåriga och svårlästa) hållbarhetsrapporter på engelska.
Men när vi vill ställa konkreta frågor kring hur arbetet verkligen ser ut, vilka krav man ställer på leverantörer, synen på sitt eget ansvar för utsläppen av växthusgaser med mera är entusiasmen desto mer varierande. Vissa talar gladeligen, andra helst inte alls. Den tredje gruppen skickar långa, övergripande stycken ur allmänna rapporter – som sällan ger svar på de frågor vi har ställt.
Under arbetet med den här temaveckan har vi kunnat konstatera att det på en del håll verkar finnas en rädsla att prata om hållbarhet. Jag tror att det finns flera skäl till det, men kanske framför allt två.
Ibland stavas förmodligen förklaringen okunskap. För trots att det ibland känns som att miljö- och klimat dominerar allas läppar är det fortfarande många företag där det inte är tydligt vem som äger de här frågorna.
På andra håll tror jag att skälet är det rakt motsatta. De som sätter högst mål är också de som får mest medialt utrymme och därmed kan misslyckas framför allas ögon. Och som så ofta är det de som är mest transparenta med hur de arbetar som över huvud taget kan bli föremål för störst mediegranskning.
Under arbetet med den här veckan har det också blivit tydligt att det finns en ängslighet. Som vanligt undrar ett stort globalt företag vilka andra som ska svara – innan de ens kan ta ställning till om de ska medverka eller inte. Jag undrar uppriktigt: Vad spelar det för roll? Om ett företag verkligen menar allvar med att hållbarhet är viktigt borde de ju kunna svara på frågor om det – och vilja göra det – oavsett vilka fler företag som medverkar.
Hur som, nästa vecka blir det fullt fokus på dessa frågor på Dagens Medias sajt. Och de flesta företag i branschen som vi har hört av oss till ställer faktiskt upp på intervju och berättar hur de arbetar i dag, vilka mål de ska nå framåt samt hur de ser på sin egen roll.
Hoppas att du vill läsa, jag lovar att det blir intressant.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.
Har du ingen prenumeration? Lugn, här kan du teckna en.
Vill du skriva en debattartikel i ämnet? Här hittar du kontaktuppgifter till Dagens Medias redaktion.
Vill du annonsera? Här hittar du kontaktuppgifter till Dagens Medias annonsavdelning.
Tema: Hållbarhet i mediebranschen
• Nu tvingas bolag att växla upp inom hållbarhet: ”Kalldusch för dem som ligger efter”
• Bonniers och Schibsteds klimatarbete har lett till knapp minskning senaste året
• Klimatavtrycket från nätet ökar – här är strategierna som ska vända utvecklingen
• Tv-husens klimathuvudvärk: produktion, flyg och streaming
• Experternas bästa tips – så sätter du klimatmål som gör faktiskt skillnad
• Tidskrifterna släpar efter i klimatarbetet – print och transporter tynger
• Så jobbar techjättarna med klimatfrågan: ”Vi kompenserar”
• Tele2: ”Vi investerar mindre i medieslagen med högst utsläpp”
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Linnéa Kihlström