torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Här är de viktigaste lärdomarna ur "Svenskarna och internet"

Publicerad: 4 oktober 2018, 07:49

Bild 1/2  Ellen Leijonhufvud på PHD, Simone Westerberg på Group M, Anne Mogensen Voss på DDS och Johan Eidmann på Bizkit Havas lyfter fram det viktigaste ur rapporten "Svenskarna och internet".

UPPDATERAD. Branschexperterna från några av Sveriges största mediebyråer ger sina åsikter kring vad man bör ta med sig från rapporten "Svenskarna och internet".

Ämnen i artikeln:

MediebyråerSvenskarna och internet

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


I onsdags presenterades den årliga rapporten “Svenskarna och internet” vilket ger en heltäckande inblick i hur vi svenskar konsumerar media.

Anne Mogensen Voss, head of audience insight på DDS, säger att rapporten är en av flera viktiga källor för att förstå mediekonsumtionens förändring. Förutom rapporten tittar Anne Mogensen Voss och DDS även på siffror från bland annat Mediebarometern och Orvesto.

Vilka är de viktigaste lärdomarna att göra från rapporten?

– Det var intressant att de lyfte fram de som står utanför det digitala samhället och det är något som utvecklare av tjänster behöver tänka på, säger hon och fortsätter:

– Rapporten tog även upp vikten av att hålla isär mediets distribuerade räckvidd och daglig användning. Det belystes särskilt bra i Netflix-exemplet där de visade att andelen som har tillgång till Netflix ökar stadigt, men att andelen som använder tjänsten varje dag fortfarande var relativt låg.

Vad förvånade dig?

– Det är sällan vi har data på barn under tre år och det var intressant och lite skrämmande att se hur stor andel barn under ett år som använde internet.

Att användandet av internet kryper ned i åldrarna är också något som Mauritz Dahl, senior programmatic specialist på byrån Hearts & Science reagerar på i rapporten.

– Det medför utmaningar för alla parter inblandade, där annonsörer inte vill köpa annonser mot en målgrupp som är för ung för produkten. Detta medför även att mediebyråer måste agera mer agilt och fokusera på att vara datadrivna för att kunna anpassa sig efter vad som sker i branschen, men även att se trender för att snabbt kunna skifta beroende på vilken kontext eller kanal som man annonserar via. Via en datadriven modell, och smarta köpsätt, kunna i realtid anpassa sig och exkludera de som är i en yngre målgrupp för att undvika spill – och medföra större utdelning av medieinvesteringarna.

I och med att användningen av sociala medier, enligt rapporten, har ökat bland den yngre målgrupperna där hela 52 procent av 10-åringarna använder sociala medier gäller det att föräldrar hänger med i utvecklingen – men även att medierna är brand safe.

– Att det finns möjlighet att styra bort annonser från de som är i denna yngre målgrupp. Vissa stora aktörer har problem med att säkerställa innehåll som produceras via en UGC plattform, detta sätter självklart press på medieaktörerna men även på mediebyråerna att fokusera på köpsätt där man har möjlighet att via data kunna vara mer precis i sin marknadsföring.

Även Ellen Leijonhufvud, head of digital planning på PHD Media, säger att den viktigaste lärdomen att dra från rapporten är att utrymmet för icke-reklam fortsätter att växa i form av exempelvis betaltjänster.

– Det påverkar självklart medielandskapet vilket gör att vi behöver fortsätta utveckla nya medielösningar och tänka nytt som utmanar vårt gamla sätt att köpa medier. Det är därför våra digitala avdelningar har stort fokus på nya ”outside the box” lösningar.

Vad var anmärkningsvärt?

– Det är intressant att de har lagt stor vikt på hur man får tillgång till internet, genom fiber till exempel. Hur den tekniska utvecklingen har påverkat tillgången.

Johan Eidmann, vd på Bizkit Havas, säger att det är särskilt intressant att se förändringarna i användandet av de mer traditionella sociala medierna och hur förtroendet för betalningar via nätet ökar kraftigt.

– Rapporten är viktig och en av flera pusselbitar i vårt sätt att agera digitalt åt våra kunder. Sedan är det för oss en viktigt objektiv källa när vi presenterar det svenska digitala landskapet och hur långt fram vi ligger för våra internationella kunder och för vårt stora internationella nätverk inom Havas. De blir mäkta imponerade av Sverige och ser oss som ett föregångsland och pekar med strålkastaren på oss, säger han.

Vad är det viktigaste från rapporten?

– Det är mycket som är viktigt i rapporten. Inte minst hur både mycket äldre och dessutom yngre användarna av digitala plattformar blivit. Att Facebook tappat så kraftigt i de något yngre åldrarna och att vi idag inte har några problem med att betala för varor och tjänster på nätet. Skillnaden mot för bara några år sedan är stor vilket gynnar många av våra kunder som har hela eller delar av sin affär på just nätet. Det i sin tur sätter tryck på linjär-tv som fått ytterligare ökad konkurrens från i synnerhet Netflix.

Simone Westerberg, COO på Group M, säger att det genom rapporten blir tydligare och tydligare att se att innehåll i alla dess former måste tillgängliggöras on demand. Att konsumtionen sker på användarnas egna villkor och sprids över olika åldersgrupper.

– Tv-tittande och allmänbildning i form av att lyssna på ljud via internet såsom poddcasts och radio ökar genom on demand via strömmat innehåll. Detta kommer fortsatt att vara en viktig konkurrensfördel för företag och på vilket sätt de vinner sina konsumenter. Racet handlar om att förstå sin konsuments behov och anpassa sin portfölj efter hur konsumenter vill ta del av produkter och tjänster.

Användarnas valfrihet blir i sin tur en demokratifråga, resonerar Simone Westerberg. När algoritmerna tar fram innehåll som användarna gillar, väljs innehåll som användarna inte gillar på samma gång bort.

– Hur kan vi säkerställa att samhället kan upprätta en objektiv informationsplattform? Det kommer vara en knäck-fråga framöver, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev