Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Grönt ljus för nytt upphovsrättsdirektiv

Publicerad: 26 Mars 2019, 12:23

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.

Foto: Jonas Hellsén

UPPDATERAD. EU-parlamentet säger ja till att uppdatera upphovsrättsdirektivet. Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige ser positivt på beslutet.


Ämnen i artikeln:

UpphovsrättsdirektivetJeanette GustafsdotterTU

Under tisdagen röstade EU-parlamentet ja till ett nytt upphovsrättsdirektiv som ska uppdatera det befintliga som en följd av den digitala utvecklingen. 

Enligt det nya direktivet ska tidningar få ersättning när plattformar som Google och Facebook kopierar längre utdrag ur artiklar. Länkar och kortare utdrag påverkas inte av de nya reglerna.

LÄS MER: Publicisterna om nya EU-direktivet 

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige, välkomnar beslutet. 

– Det här är i grunden ett positivt beslut för alla parter. Det stärker konsumentskyddet samtidigt som det skapar en bättre balans på mediemarknaden mellan de publicistiska medierna och de stora internetplattformarna, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på mediehusens branschorganisation TU – Medier i Sverige, i ett pressmeddelande. 

TU – Medier i Sveriges chefsjurist påpekar även i ett pressmeddelande att det framöver kommer vara fritt fram för privatpersoner att dela memes på sociala medier, något som har varit en het fråga. 

– Länkar och kortare sammandrag är undantaget i direktivet, privatpersoners länkning kommer inte att påverkas. Både så kallade memes och andra former av satir, kritik eller parodier kommer precis som i dag att vara tillåtet. Undantagen framgår tydligt och uttryckligen i det beslutade förslaget, säger Jan Fager, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Citaträtten kommer givetvis att gälla också i fortsättningen, vilket är viktigt för yttrandefriheten och för att man också fortsättningsvis ska kunna använda delar av andra personers texter för att föra en samhällsdebatt.

Även om TU är positiva till beslutet så har det förekommit stora protester från annat håll. Bland annat Google har kampanjat hårt för att framföra sin kritik mot upphovsrättsdirektivet under hashtaggen #saveyourinternet. 

Genom kampanjen har man bland annat uppmanat människor att framföra sina synpunkter till parlamentsledamöter före omröstningen. Google menar att direktivet skulle drabba Youtube och plattformens innehållsskapare hårt då de menar att uppladdningar med ”delvis känd eller bestridd upphovsrättsinformation” skulle behöva plockas ned. 

Miljöpartiet är också kritiska till beslutet som EU-parlamentet röstat igenom. 

– Detta beslut riskerar att undergräva både det fria ordet på nätet och öppen tillgång till information. Detta är inte en bra dag för de som vill se ett fritt och öppet internet, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde i ett pressmeddelande. 

Än är processen dock inte helt klar nästa steg blir att ministerrådet i april ska rösta och fatta beslut om direktivet, skriver Medievärlden

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.