Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Fredrik Virtanen efter domen: ”Aftonbladet borde återanställa mig”

Publicerad: 9 december 2019, 14:29

Fredrik Virtanen är glad över domslutet. Cissi Wallin fälls för grovt förtal, men kommer att överklaga.

Foto: Press/Micke Grönberg/SR

UPPDATERAD. Cissi Wallin har fällts för grovt förtal av Fredrik Virtanen – som är glad over domslutet men kritisk till skadeståndsnivån: ”Det är billigt att förstöra en människas liv i Sverige”, skriver han på sin blogg. Cissi Wallin planerar att överklaga domen.


Ämnen i artikeln:

metooFredrik VirtanenCissi WallinAftonbladet

Under hösten 2017, i samband med metoo, pekade medieprofilen och journalisten Cissi Wallin Instagram ut Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen som ansvarig för en våldtäkt.

I november anmälde han henne för grovt förtal, och i dag föll domen: Cissi Wallin fälls för grovt förtal.

Straffet blir 100 dagsböter á 50 kronor och utöver det ska Cissi Wallin betala skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor. Det är 150 000 kronor mindre än de 240 000 kronor Fredrik Virtanen begärt.

När Dagens Media når Fredrik Virtanen för en kommentar hänvisar han till sin blogg där han skriver att han gläds över domen. Nivån på skadeståndet är han dock kritisk till:

”Förövaren är fälld i domstol. Jag konstaterar att det är billigt i Sverige att förstöra en annan människas liv(...) skriver han.

Fredrik Virtanen skriver vidare att han ser dagens dom som viktig och att den tydligt säger att man inte kan skriva vad som helst på internet:

”Jag är glad över domslutet. Möjligen kan tillvaron nu gå vidare efter de värsta två åren i mitt och min familjs liv”, skriver han.

Han avslutar med att rikta en känga mot medierna och tidigare arbetsplatsen Aftonbladet: 

”Jag vet att de svenska medierna som publicerade lögnerna hösten 2017 skäms. De borde säga högt att de skäms. De borde be om ursäkt. De borde häva straffet jag fått för att bli förtalad: yrkesförbud. Aftonbladet borde återanställa mig(...)”.

Dagens Media har sökt Cissi Wallin som på Instagram skriver: ”Vi sörjer inte, vi fortsätter organisera oss”. 

Hennes advokat Percy Bratt säger till Aftonbladet att domen kommer att överklagas.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev