torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Förtroendebarometern 2020: Synen på Public Service delar Sverige

Publicerad: 11 mars 2020, 12:51

Sportbevakning är det område där svenskarna litar mest på medier, enligt Förtroendebarometern.

Foto: Janne Næss

Synen på SVT och Sveriges radio delar svenskarna mer än synen på Donald Trump. Lokaltidningar däremot, råder det enligt Förtroendebarometern samsyn kring.

Ämnen i artikeln:

SVTSveriges Radio

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


I år mäter Förtroendebarometern för första gången förtroendet för medier, baserat på bevakningsområden. Resultatet visar att sportbevakning är det område där svenskarna litar mest på medier. Endast en tredjedel har förtroende för mediernas klimatbevakning och bara var femte har förtroende för mediers rapportering kring invandring.

En annan nyhet är mätningen av hur hög partipolariseringen är i olika förtroendefrågor. Förtroendebarometern har kommit fram till att man kan urskilja frågor som delar landet baserat på partifärg. SVT och Sveriges radio delar svenskarna mer än synen på Donald Trump, skriver Förtroendebarometern i ett pressmeddelande. Den lokala tidningen är en av de i mätningen där det råder minst polarisering.

Förtroendebarometern

2020 års undersökning omfattar 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.

Fältperioden ägde rum mellan den 10 februari och 20 februari 2020.

Mätningen har genomförts av Kantar Sifo. Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen av Medieakademin.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev