tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Flest litar på radio

Publicerad: 29 maj 2017, 06:48

Störst förtroende har EU-medborgare för radio, då 59 procent litar mest på just den mediekanalen. Bild: Wikimedia commons

Medan förtroendet för sociala nätverk dalar, ökar européers tillit till traditionella medier. Det visar en ny rapport från EBU.

Ämnen i artikeln:

Radio

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Människor litar i ökad utsträckning på traditionella medier som broadcast och dagspress. Samtidigt fortsätter förtroendet för internet och sociala nätverk att falla, enligt rapporten "Trust in media 2017".

Störst förtroende har EU-medborgare för radio, då 59 procent litar mest på just den mediekanalen. Radio följs av tv som ligger på 50 procent. Undersökningen visar att radio och tv är de mediekanaler som har ökat i förtroende de senaste fem åren.

Förtroendenivån för den skrivna pressen har också ökat de senaste fem åren.

Det har diskuterats mycket kring falska nyheter och sanningsgraden på nätet den senaste tiden, vilket kan ha påverkat förtroendesiffrorna för sociala nätverk. Förtroendet för sociala nätverk har aldrig någonsin tidigare varit så lågt. Bara 21 procent litar på sociala nätverk och 36 procent litar på internet.

Rapporten visar även på vissa regionala skillnader. Européer i sydöst och medborgare i Storbritannien har minst förtroende för den skrivna pressen. Västeuropéer litar mest på sociala nätverk och nordeuropéer litar mest på radio och tv .

Om undersökningen:

Rapporten "Trust in media 2017" bygger på uppgifter från den 86:e Eurobarometern. Undersökningen är baserad på cirka 1000 intervjuer i 33 länder.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev