Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Flera profiler lämnar Gardet efter konflikter

Publicerad: 8 augusti 2019, 11:31

Karin Andersson.

Foto: Johanna Nyholm

Den feministiska sajten Gardet har drabbats av flera avhopp efter interna bråk, bland annat har den ansvariga utgivaren lämnat. Nu tänker sajten köra vidare utan utgivare.


Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

Sajten Gardet har den senaste tiden drabbats av flera avhopp. Förra veckan skrev sajtens ansvariga utgivare Karin ”Kajjan” Andersson att hon har beslutat sig för att hoppa av projektet. Samtidigt har fyra andra skribenter försvunnit från Gardets hemsida, däribland Amanda Ålenius (tidigare Oxell), som startade Annonsrådet. Det ska betyda att även de har lämnat sajten. 

Gardet startades i maj i år och frontas av Cissi Wallin.  

– Vi kommer att fokusera på opinionsbildning genom granskning, gräv och längre intervjuer med kända och okända kvinnor som berättar fruktansvärda historier. Det handlar om ett sedvanligt journalistiskt arbete, i det ingår att granska rättsväsendet, makthavare och andra medier, sa Cissi Wallin till Medievärlden när sajten startades. 

Sajten blev uppmärksammad och fick kritik i riksmedierna efter att den publicerat namn och e-post till en 16-åring som skickat ett mejl med starkt kränkande tillmälen.

Varför avhoppen skett har hittills varit okänt, och Gardet har inte kommenterat redaktionsmedlemmarnas beslut. Den enda kommentar om verksamheten är en text signerad två skribenter, Jenny Bengtsson och Merly Åsbogård. 

”Vi utvecklar nu Gardet som progressiv kraft. Framöver kommer vi att göra djupare nedslag i ett antal frågor, arrangera aktiviteter och fortsätta göra era röster hörda”, skriver de.

Karin Andersson, som varit ansvarig utgivare för sajten, berättat mer på sitt Instagram-konto. Där beskriver hon sitt avhopp som en följd av konflikter inom sajten. 

”Naturligtvis har det varit konflikter i GARDET. En hel redaktion avgår inte med omedelbar verkan om det inte varit konflikter, det förstår alla och är inget jag har för avsikt att hymla med då det enbart känns oärligt”, skriver hon. 

Hon skriver också att hon inte kommer att gå in på vad konflikten berott på. 

”Jag kommer inte acceptera att man försöker dra saker ur mig. Precis som jag inte kommer acceptera att man försöker styra vad jag ska skriva eller prata om”, skriver hon.

I ett mejlsvar till Dagens Media, undertecknat Gardets redaktion, står att man inte delar den bild som Karin Andersson målar upp på Instagram. 

”Styrelsen har arbetat väldigt intensivt under en tid och det har varit krävande och utmanande. Med det sagt delar vi inte bilden om att det skulle varit en konflikt som pågått. Vi önskar enbart Karin allt gott och lycka till med sina kommande projekt”, skriver de. 

Ingen kommer att ersätta Karin Andersson som ansvarig utgivare för sajten. Sajten ska bli mer av en plattform för feministisk idédebatt. 

”Gardet kommer inte längre ha en ansvarig utgivare eller utgivningsbevis eftersom vi inte vill vara ett regelrätt medieformat, utan snarare en feministisk tankesmedja och aktivist-grupp”, skriver Gardet.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev