måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

FI om kritiken mot DJ-battle

Publicerad: 4 juli 2018, 13:18

Bild 1/2  Frida Boisen och Özz Nüjen på DJ-Battle-scenen på Kallis. Foto: Alexander Donka

ALMEDALEN 2018. ”Ett förakt mot demokratin” – det kallar organisationen Makthavare Dagens Medias DJ-battle, tillika Almedalens största fest. Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ, säger att kritiken inte påverkar partiets beslut att ställa upp: "Vi ser DJ-battle som ett sätt vara lite människa också, för det behövs i politiken".

Ämnen i artikeln:

Stefan Löfven

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Sedan 2009 arrangerar Dagens Media Almedalsveckans största fest – DJ-battle.

Eventet har under åren varit en tillställning där makthavare inom politik och medier får chans att tillfälligt kliva ur sin seriösa yrkesroll och visa upp en annan sida av sig själva genom att, som Frida Boisen som leder det ena av årets medielag uttrycker det, få ”leva ut sina rockstjärnedrömmar” under någon timme på Kallis scen.

Bland de politiker som ställt upp i battlet under åren finns bland annat Carl Bildt (M), Mikael Damberg (M), Alice Bah Kuhnke (MP), Beatrice Ask (M), Morgan Johansson (S) och Anders Ygeman (S), och medietoppar som Casten Almqvist, vd på Bonnier Broadcasting, Eva Hamilton, då vd på SVT och krönikören och författaren Alex Schulman.

LÄS MER: "Frida Boisen: 'Vi brinner för att ge publiken bästa showen någonsin"

Samtidigt har kritiken mot DJ-battle växt under de senaste åren.

Inför förra Almedalsveckan förbjöd statsminister Stefan Löfven enligt Expressen sina ministrar från att äntra scenen på Kallis, något som fick snacket att gå kring huruvida politikerna börjar oroa sig för vilka effekter det kan få att äntra scenen på Kallis – riskerar man att framstå som alltför oseriös och dekadent?

I år har kritiken kanske varit hårdare än någonsin. Organisationen Makthavare går till och med så långt att man kallar det för ett "förakt mot demokratin" att gå på DJ-battle, anser att det går emot Almedalsveckans syfte och uppmanar besökarna att bojkotta eventet.

Trots detta är intresset för att komma på DJ-battle – eller "politikerveckans eget svar på Studio 54" som Fokus kallar det – större än någonsin och de eftertraktade biljetterna tog slut på rekordtid.

I år är det Svensk Lokalmedia och NENT tillsammans med TV3/Viafree som möts i mediebattlet, medan Alliansen och Feministiskt initiativ (FI) gör upp i politikerbattlet.

LÄS MER: "Alliansen möter Feministiskt initiativ under DJ-battle"

Gita Nabavi, partiledare, säger till Dagens Media att kritiken inte påverkar FI:s beslut att ställa upp i battlet.

– Vi ser DJ-battle som en kul grej och ett ganska folkligt sätt att träffa väljare, bara hänga och vara lite människa också – för det behövs i politiken. Det har blivit lite så att politik är något som man bara gör på vissa ställen, och så tycker vi på FI inte att det ska vara.

FI:s homeparty-rörelse, som går ut på att man blir hembjudna till intresserade väljare för att prata om sin politik, säger Gita Nabavi har bidragit till att man är van vid att prata om politik där folk faktiskt är.

– Det måste finnas sammanhang för att prata om politik på andra arenor, som på en fest eller i någons eget vardagsrum, och vi tycker att det finns ett ansvar hos politikerna att göra sig tillgängliga och inte stänga in sig.

Samtidigt säger Gita Nabavi att det finns en problematisk aspekt av Almedalsveckan i stort – och inte specifikt DJ-battle – då priserna i Almedalen har stigit ordentligt de senaste åren och där homogeniteten bland besökarna är stor.

– På det viset behöver du såklart ha vissa privilegier för att vara på plats här, vilket är problematiskt.

Vad ger det er som parti att ställa upp i DJ-battle?

– Vi är ju ett litet parti med små resurser, all personal vi har jobbar i princip ideellt, därför tror jag att DJ-battle framför allt hjälper oss att bli synligare. Dessutom är det som sagt ett sätt för oss som parti att faktiskt befinna oss där folk är, vilket är det som driver oss. Det är viktigt för oss att inte göra oss omöjliga att nå.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev