Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Fastighets-vd:n stämmer Wolodarski – vill ha 1 miljon i skadestånd

Publicerad: 21 Mars 2019, 09:21

”Vi kommer att försvara vårt publiceringsbeslut i rätten. Och vi har omfattande stöd för vår sak”, svarar Peter Wolodarski i ett mejl till Dagens Media.

UPPDATERAD. Efter utpekanadet i Dagens Nyheter, om att vd:n Johan Lundberg gynnat ryska intressen, har han hotats av högerextremister. Nu stämmer han DN och Peter Wolodarski för grovt förtal. ”Uppgifterna i tidningen är relevanta och korrekta”, svarar Peter Wolodarski i ett mejl till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Johan Lundberg, som är vd för fastighetskoncernen NFF nordic AB, blev i oktober 2018 utpekad i en DN-artikel för att gynna ryska regimens intressen och för att sympatisera med Sverigedemokraterna. 

Nu yrkar han, genom sitt ombud Percy Bratt, på att tingsrätten dömer Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski för grovt förtal, alternativt förtal. 

Enligt den stämningsansökan som Dagens Media har tagit del av kräver Johan Lundberg ett ideellt skadestånd på 1 miljon kronor på grund av den ekonomiska skada som publiceringarna har vållat honom. 

Chefredaktör Peter Wolodarski svarar i en kommentar till Dagens Media att tidningen fortsatt står för publiceringarna: 

– Uppgifterna i tidningen är relevanta och korrekta. Vi har sagt hela tiden att om Johan Lundberg vill pröva det här rättsligt har vi inget emot det. Vi kommer att försvara vårt publiceringsbeslut i rätten. Och vi har omfattande stöd för vår sak.

Publicering i DN:s papperstidning (inklusive förstasida och löp) den 8 oktober i fjol och på dn.se den 7 oktober innehåller uppgifter om att vd:n hyrde ut fastigheter till SD och den ryska ambassadören i Sverige. DN menar i efterföljande artiklar att det finns klara paralleller med situationen i Finland där ryska intressen köpt upp mark på strategiska platser. 

Uppgifterna har sedan fått stor spridning, även internationellt, och blivit föremål för en intensiv debatt. 

Johan Lundberg har efter publiceringen tagit emot hot från högerextrema grupper och blivit uthängd som landsförädare på en högerextrem sida. 

I stämningsansökan står det att det uppenbart inte funnits något allmänintresse bakom DN:s publicering och att den är osann. Artikeln inkludera passfoto, bolagsengagemang samt ett foto på  en fastighet med tillhörande bildtexten om att vd:n bor i fastigheten ibland. 

Johan Lundberg har förstärkt sitt juridiska team inför de kommande huvudförhandlingarna  med advokaterna Lars Kruse och Johan Eriksson. 

Tingsrätten tar upp målet 3,4 juni 2019. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.