Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Efter PON:s namnbyte: Statens medieråd oroligt för förväxling

Publicerad: 28 februari 2020, 12:10

Lätt att blanda samman Mediernas etiknämnd och Statens medieråd, på engelska, menar Anette Novak.

Foto: Janne Næss

Namnet på pressens nya etiksystem – Medieombudsmannen och Mediernas etiknämnd – riskerar att förväxlas med Statens medieråd, menar generaldirektören Anette Novak.


Ämnen i artikeln:

PONAnette Novak

Efter många års fotarbete införlivas i år ett nytt medieetiskt system i Sverige. Granskningen av medierna samlas under ett institut – Medieetikens förvaltningsorgan – i stället för att som tidigare vara splittrat mellan PO/PON för press, och Statliga granskningsnämnden för radio och tv.

Pressens Opinionsnämnd går nu under det nya namnet Mediernas etiknämnd, och Ola Sigvardsson som tidigare var Allmänhetens Pressombudsman, är numera Medieombudsman.  

Namnbytet skapar dock bryderier för Statens medieråd, vars generaldirektör Anette Novak, i en skrivelse till kulturdepartementet, flaggar för risken att man förväxlar de två verksamheterna. Åtminstone på engelska.

PON, Pressens Opinionsnämnd, översattes till ”The Swedish Press Council”. Efter namnbytet blir den engelska översättningen ”The Swedish Media Council”. Det gör att nämnden kan blandas samman med myndigheten Statens Medieråd, menar Anette Novak.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PONAnette Novak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev