Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Det vet vi om M, KD, L och SD:s överrenskommelse kring mediefrågorna

Publicerad: 14 oktober 2022, 11:26

Partiledarna för samarbetspartierna Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) på väg till en gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommer att samarbeta under mandatperioden 2022–2026. I dag presenterade de en gemsensam överenskommelse där bland annat mediefrågorna behandlas kort.

Ämnen i artikeln:

NyheterModeraternaKristdemokraternaLiberalernaJeanette GustafsdotterAmanda Lind

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På fredagen presenterade högerblocket, under ledning av Ulf Kristersson (M), sin politiska överenskommelse kring hur Sverige ska regeras kommande mandatperioden. Det stod då klart att det blir en trepartiregering som utgörs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, vilka kommer att samarbeta nära Sverigedemokraterna.

Vilka statsråden i den nya regeringen blir är ännu inte känt. Därmed får vi också vänta ytterligare lite på beskedet om vem som efterträder Jeanette Gustafsdotter (S), som i november 2021 – med kort varsel – utsågs till ny kulturminister efter att Amanda Lind (MP) avgått i samband med att Miljöpartiet lämnade regeringen.

Under den gemensamma pressträffen som hölls på förmiddagen lyftes dock mediepolitiken helt kort när L:s partiledare Johan Pehrson presenterade kulturfrågorna. En av de saker som Johan Pehrson då framhöll var att partiet ”varit tydliga med mediernas frihet”.

Som en grund för det gemensamma samarbetet partierna emellan under mandatperioden har det tagits fram ett avtal som fått rubriken ”Överenskommelse för Sverige”. Under mellanrubriken ”Fri- och rättigheter” står i överrenskommelsen att: ”Mediernas frihet och mångfald ska främjas. Public service-mediernas oberoende ska bestå och dess långsiktiga finansiering vidmakthållas. I ett delvis nytt medielandskap behöver public service-verksamheten utvecklas, som en del av den demokratiska infrastrukturen.  Åtgärder vidtas för att minska den politiska styrningen av kulturens innehåll. En svensk kulturkanon ska tas fram.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev