fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Därför nobbar Game of Thrones Gotland

Publicerad: 2 november 2016, 10:03

HBO överväger Norge istället - som infört produktionsrabatten Sverige saknar. Förslag om att införa rabatten har överlämnats till Kulturministern, då Sverige har svårt att stå sig konkurrensmässigt.

Ämnen i artikeln:

NorgeHBO

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Förra veckan kom nyheten om att Gotland valts ut som möjlig inspelningsplats för Game of Thrones, vilket väckte uppståndelse både i Sverige och internationellt. Nu berättar Hela Gotland att ön har valts bort.

– Den här gången hittade de inte vad de sökte här, säger Mia Uddgren som är filmkommissionär vid Filmregion Stockholm Mälardalen.

HBO tittar istället på Norge som möjlig inspelningsplats. En av anledningarna är att Norge, liksom många andra länder, har infört en statlig produktionsrabatt för film och tv, som innebär att kostnaderna blir betydligt lägre för HBO om de spelar in där.

Detta gör att Sverige har svårt att stå sig konkurrensmässigt.

I Norge är rabatten ny för i år, och betyder att produktioner som helt eller delvis produceras i landet ges 25 procent rabatt på utgifter som spenderas i Norge.

– Med tanke på att Norge har den här produktionsrabatten har de stor konkurrensfördel, säger Mia Uddgren till Hela Gotland.

Film Väst har tidigare presenterat ett nytt förslag till en svensk produktionsrabatt för kulturminister Alice Bah Kuhnke . Rapporten har beställts tillsammans med Filmpool Nord och Film i Skåne och i samverkan med Film- och TV-producenterna.

Enligt Film Väst är det inte första gången som Sverige väljs bort på grund av produktionsrabatten.

Den första internationella filmproduktion som kan utnyttja den norska produktionsrabatten är produktionsbolaget Working Title, som filmatiserade deckarförfattaren Jo Nesbøs deckare "Snömannen" i Oslo. I huvudrollen ser vi Michael Fassbender och i andra roller ser vi Charlotte Gainsbourg och Rebecca Ferguson.

Enligt Film Väst pågick en diskussion om huruvida de skulle spela in filmen i Sverige eller Norge. Valet ska ha fallit på Norge på grund av de förmånliga villkor som produktionsrabatten innebär.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev