Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Därför åtalas Cissi Wallin för grovt förtal

Publicerad: 30 augusti 2019, 07:32

Cissi Wallin.

Efter att Cissi Wallin pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman under metoo-hösten 2017 står det nu klart att hon åtalas för grovt förtal.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinmetooFredrik Virtanen

Uppgifter om att Cissi Wallin åtalas för just grovt förtal kom ut tidigare i veckan, efter att journalisten själv publicerat en text på den feministiska sajten Gardet. 

Men det är alltså inte förrän nu som uppgiften om att åtal väckts för grovt förtal bekräftas av Åklagarmyndigheten. 

– Jag har väckt åtal för grovt förtal idag eftersom Cissi Wallin spridit uppgifter om en våldtäkt för ett antal år sedan. På grund av den stora spridningen och skadan som uppgifterna har gjort är det påkallat ur allmän synpunkt att väcka åtal, säger kammaråklagare Daniel Suneson. 

Det var under metoo-hösten 2017 som Cissi Wallin i sociala medier pekade ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman. Cissi Wallin anmälde Fredrik Virtanen redan 2011, för en våldtäkt som enligt henne ska ha inträffat 2006. Förundersökningen lades dock ned.

Efter utpekandet på sociala medier anmälde Fredrik Virtanen Cissi Wallin för förtal och i dag väcktes alltså åtal. 

Varför betraktas det som grovt förtal och inte bara förtal? 

– När man bedömer om det är grovt brott eller inte ska man främst titta på vilken spridning det fått, vilken typ av uppgifter det är och vilken skada det orsakat. Jag menar att det fått en så stor spridning och det rör sig om något så allvarligt som sexualbrott att det är en fråga om grovt brott, säger Daniel Suneson.

Vad tror du om möjligheterna till fällande dom? 

– Om jag inte trodde på en fällande dom får jag inte väcka åtal. Min bedömning är att det kan bli en fällande dom. 

Vilket straff Cissi Wallin riskerar vid en eventuell fällande dom vill Daniel Suneson inte uttala sig om. När rättegången ska ske är ännu inte bestämt. 

Cissi Wallin skriver i texten på Gardet att hon välkomnar publik till rättegången. 

”Eftersom jag inte anser att jag gjort något brottsligt, och därmed inte har någonting att dölja så välkomnar jag allmänhet och press till denna rättegång”, skriver hon. 

I texten på Gardet skriver Cissi Wallin att det här åtalet är ett slag mot varenda person som utsatts för sexuella övergrepp”. Vad kan det här åtalet få för konsekvenser?

– Jag vill understryka att det inte här inte handlar om hennes trovärdighet eller en begränsning av yttrandefriheten. Det har varit fel att sprida uppgifter på det sättet som gjorts.

Julia V. Caesar

Reporter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev